Hand geven verdeelt PvdA

De top van de PvdA heeft kritiek op burgemeester J. Cohen en partijgenoot . A. Marcouch omdat zij vinden dat jeugdwerkers vrouwen een hand mogen weigeren.

De landelijke top van de PvdA heeft kritiek op de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en de stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, Ahmed Marcouch – beiden PvdA’ers. Zij hebben twee weken geleden gezegd dat de door de gemeente ingehuurde straatcoaches in Slotervaart vrouwen geen hand hoeven te geven als dat in strijd is met hun geloof. PvdA-leider Wouter Bos zei daarover zaterdag in een interview met de Volkskrant: „Mensen in dienst van de overheid staan voor de gelijkheid van man en vrouw. Dat betekent dat je elkaar de hand schudt.”

Drie Amsterdamse raadsleden in het stadsdeel Slotervaart dreigen uit de fractie te stappen naar aanleiding van de kwestie. Zij vinden het schudden van handen een „normale omgangsvorm die je moet hanteren”. Zij willen niet dat burgemeester Cohen voor de straatcoaches een uitzondering maakt. Daartoe dienden de drie ruim een week geleden een motie in. Die haalde het niet.

Volgens Clyde Moerlie, Jan Engel en Pieter Beste duldt de PvdA-fractie in hun stadsdeel geen kritiek op Cohen en Marcouch. Dat speelt volgens hen al langer, maar het handenschud-incident is de druppel. „Volgens ons moeten Marcouch en Cohen niet onaantastbaar zijn. Dat gevoel hadden wij wel een beetje.” Vanavond praat het drietal met het lokale partijbestuur. Als de uitkomsten van het gesprek niet bevredigend zijn, stappen zij uit de fractie. „We stappen niet uit de deelraad”, laat Engel desgevraagd weten. „Dan gaan we zelfstandig verder.”

PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer zei gisteren in het televisieprogramma Buitenhof dat zij de drie dissidente raadsleden steunt. Vanochtend vertelde zij: „Als we normen stellen, moeten we die niet meteen relativeren. De drie raadsleden bekritiseren Cohen omdat hij omdat hij de indruk wekt de norm niet te handhaven.” Hamer erkent dat lokale uitzonderingen mogelijk zijn en wil zich over de positie van de omstreden straatcoaches niet uitspreken. Zij waarschuwt dat de PvdA in het integratiedebat „niet moet blijven steken in symboolkwesties”.

PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen hield zich vanochtend op de vlakte. „De norm is duidelijk: we schudden elkaar de hand in dit land.” Dat principe kan volgens Ploumen ook overeind blijven met lokale uitzonderingen. „Die straatcoaches hebben we in dienst om te zorgen dat er geen rottigheid in de buurt komt. En je kan Marcouch toch moeilijk verwijten dat hij niet scherp inzet bij het integratiedebat.’’

Deelraadsvoorzitter Marcouch zelf onderschrijft ook dat handen schudden de norm is in Nederland. „Buurtcoaches zijn er echter niet voor de etiquette, maar voor de handhaving van de veiligheid. Ik vind niet dat je er een drama van moet maken. De mensen waarom het gaat, groeten heel beleefd met de hand op het hart. Ze handhaven niet de vorm, maar wel de norm.”

De woordvoerder van Cohen is duidelijk over de kwestie-Slotervaart. „Het gaat om drie, vier straatcoaches die via een stichting zijn ingehuurd om contact te onderhouden met het orthodoxe milieu. Daar zijn ze goed in. We hebben er geen moeite mee dat ze geen handen schudden. Niemand zegt helder wat dat betekent: de norm handhaven. Moeten we hen ontslaan?” Dat Hamer de drie raadsleden steunt, verbaast haar. „De drie hebben een motie ingediend die het niet heeft gehaald. ”