Filmpjes uit CDA-verleden op internet

De huidige fractievoorzitter van het CDA, Pieter van Geel, vindt het niet erg als zijn partij saai wordt genoemd. Maar is het wel een saaie partij?

Hannie van Leeuwen op You Tube

In de jaren zeventig en tachtig sprong toenmalig partijleider Dries van Agt voor het oog van de televisiecamera graag op de fiets. Of hij vierde fanatiek carnaval. Hannie van Leeuwen, die zich later zou ontwikkelen tot het sociale geweten van de partij, liet zich begin jaren tachtig verleiden om in een CDA-voetbalelftal te keepen - ook omgeven door camera`s. En in 1993 trad Elco Brinkman in een campagnespotje op met Bob de Rooy, een typetje van Paul de Leeuw.

Sinds vorige week is het allemaal te zien op YouTube. Het CDA zette historisch beeldmateriaal op www.youtube.nl/cda. Het zijn voornamelijk campagnefilms, 150 in totaal. Echt pijnlijke momenten ontbreken, zoals Brinkman die een enorm verkiezingsverlies inleidde door de AOW ter discussie te stellen, of Lubbers die in dezelfde tijd verklaarde te zullen stemmen op Ernst Hirsch Ballin in plaats van op lijsttrekker Brinkman.

Ook een pijnlijk filmmoment van een congres in november 2001 ontbreekt. Toen Jan Peter Balkenende net was uitgeroepen tot nieuwe lijsttrekker, werd een campagnefilm met hem aangekondigd. Tot afgrijzen van de partijleiding verscheen er op een groot scherm een film uit 1998 met de net afgeserveerde Jaap de Hoop Scheffer.

Maar er is veel wél te zien. Beroemde uitspraken, die nog altijd actueel zijn. ”Het CDA is geen toeleveringsbedrijf voor links, maar ook geen schuiltent voor rechts”, zei voorzitter Piet Steenkamp in de jaren zeventig. En Dries van Agt: ”Het CDA maakt geen buigingen naar links, en geen buigingen naar rechts.”

Met bijdragen van Mark Kranenburg en Herman Staal