expo’s van de maand

Poppy Dols Pépé Smit

Witzenhausen gallery, Elandsstraat 145, Amsterdam. T/m 16 maart, do-za 12-18u

Op het eerste gezicht lijken de foto’s van Pépé Smit hele lieve afbeeldingen maar wie beter kijkt, ziet een heel andere wereld tevoorschijn komen. Dan openbaart zich namelijk de donkere kant van de afbeeldingen. Smit speelt graag met stemmingen als saaiheid, pijn en geluk en plaatst ze meestal een ietwat ordinaire setting.

Ruth van Beek

Foam-Fotografiemuseum, Keizersgracht 609 Amsterdam. T/m 9 april, dag 10-18u do-vr 10-21u

Ruth van Beek verzamelt losse snapshots, pasfoto’s, dia’s en albums en knipt plaatjes uit kranten en oude boeken. Door het materiaal te vouwen, te snijden en te combineren met andere beeldfragmenten krijgt het beeld een nieuwe betekenis. Zo ontstaat een kruising tussen fotografie en tekenen.

De Bray

Frans Hals Museum, Groot Heiligland 62, Haarlem. T/m 22 juni, di-za 11-17u zo 12-17u

Het Frans Hals Museum wijdt een expositie met 50 werken aan de schildersfamilie De Bray (vader Salomon en zonen Jan, Joseph en Dirck). Ze behoren tot de meesters die altijd in de schaduw hebben gestaan van Hals, Rembrandt en Vermeer. Vader Salomon (1597-1664) schilderde klassieke en bijbelse taferelen. Zoon Jan domineerde de tweede helft van de zeventiende eeuw de schildersmarkt in Haarlem.

Edwin Zwakman

Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam. T/m 25 mei, di-zo 11-18u. Reserveren voor de rondleiding: 020-5318980; info@huismarseille.nl.

Huis Marseille presenteert een grote overzichtstentoonstelling van Edwin Zwakman. Op het eerste gezicht lijkt hij te werken in de traditie van de documentairefotografie: nieuwbouwwijken, verkeersaders, Hollandse vergezichten. De beelden zijn herkenbaar maar nooit identificeerbaar, want bij nader inzien blijkt dat het om foto’s van maquettes gaat die hij heeft geconstrueerd.