Duitse SPD-leider in problemen door Die Linke

Kurt Beck, de voorzitter van de sociaal-democratische SPD in Duitsland, is in ernstige politieke problemen gekomen. Oorzaak is de ondoorzichtige koers van zijn partij ten opzichte van Die Linke, de links-radicalen die steeds populairder worden en waarmee de SPD wellicht afspraken over samenwerking moet maken.

Dat laatste ligt zeer gevoelig. Tot voor kort hield Beck vol dat de SPD nooit zal samenwerken – „in welke vorm dan ook” – met Die Linke, een partij die wortelt in het communisme van de voormalige DDR.

Maar een paar dagen voor de deelstaatverkiezingen in Hamburg, die vorige zondag plaatsvonden, liet de SPD-voorzitter ineens doorschemeren dat steun van Die Linke misschien nodig is om aan de macht te komen. Beck doelde op de politieke ontwikkelingen in Hessen, waar een gecompliceerde stembusuitslag tot formatieproblemen leidt. Om te voorkomen dat de christen-democraten er weer gaan regeren, suggereerde Beck dat in Hessen de regionale SPD-leidster Andrea Ypsilanti met hulp van Die Linke tot minister-president kan worden gekozen.

Dat kwam hem op een storm van kritiek te staan. Beck pleegde „woordbreuk”. De timing van zijn uitlatingen – pal voor de stembus in Hamburg – werd rampzalig genoemd. De partijvoorzitter moest zich er later voor verontschuldigen. Vorige week meldde hij zich af met griep. Hij is nog niet beter. Becks partijgenoten grepen zijn ziekte aan om hun gemoed te luchten. SPD-minister Steinbrück (Financiën) zei dit weekend in de Frankfurter Rundschau dat hijzelf „en het overgrote deel van de SPD’ers” niet willen samenwerken met Die Linke.

In de SPD wordt gezegd dat Beck „een grote strategische fout” heeft gemaakt. „Eerst samenwerking met Die Linke verbieden. Dan zonder toelichting zeggen dat het misschien toch moet. Een kind kan zien dat dit kiezersbedrog is”, laat een SPD-lid desgevraagd weten.

Becks kennelijke onvermogen om het thema in de partij te bespreken en er een passend antwoord op te formuleren, bracht de linkse Berliner Zeitung er zaterdag toe de SPD-leider af te schrijven. „Kurt Beck is geschiedenis”, commentarieerde de krant.

Becks misstap heeft het debat aangewakkerd over wie de betere kanselierskandidaat van de sociaal-democraten moet worden voor de Bondsdagverkiezingen in 2009. Steeds vaker wordt de naam van Frank-Walter Steinmeier genoemd, de huidige minister van Buitenlandse Zaken.

    • Joost van der Vaart