DSM verkoopt onderdeel aan investeringsfonds

DSM gaat zijn onderdeel Special Products verkopen aan het Amerikaanse private-equityfonds Arsenal Capital. Dat heeft het chemie- en voedingsingrediëntenconcern vanmorgen bekendgemaakt.

De verkoop van Special Products is de eerste stap in het kader van de versnelde transformatie van DSM van producent van onder meer bulkchemicaliën naar maker van hoogwaardige materialen en geavanceerde voedings- en gezondheidsproducten. De overnameprijs is niet bekendgemaakt, maar DSM verwacht een netto boekwinst van iets meer dan 10 miljoen euro te realiseren.

Special Products maakt onder meer Purox, een ingrediënt dat wordt gebruikt in voeding, de geur- en smaakstoffenindustrie, de verfindustrie en de farmacie. Er werken 126 mensen, verspreid over locaties in Rotterdam en Sittard, die overgaan naar de nieuwe eigenaar. Het bedrijfsonderdeel boekte vorig jaar een omzet van 101 miljoen euro. DSM als geheel behaalde vorig jaar een omzet van bijna 8,8 miljard euro. Er werken wereldwijd 23.000 mensen.

Topman Feike Sijbesma van DSM maakte eind vorig jaar bekend dat het bedrijf zich volledig wil toeleggen op specialistische voeding, farmacie en hoogwaardige materialen. Het bedrijf laat zich bij die strategie leiden door de ‘supertrends’ in de wereld: vergrijzing, klimaatverandering, behoefte aan veiligheid, opkomst van ziektes als diabetes en obesitas die samenhangen met voeding, en de opmars van technologie. Dat zijn verschijnselen waar de mensheid de komende tien tot twintig jaar oplossingen voor wil hebben, zei Sijbesma toen, en die vormen voor DSM het uitgangspunt voor innovatie. Alles wat buiten de genoemde trends valt, wil DSM afstoten. Vorig jaar al zette het concern zijn bulkchemie te koop.

Arsenal Capital richt zich op middelgrote bedrijven in de industrie, de gezondheidszorg en de financiële dienstverleningssector.