Dichter leest op verzoek in rommelhokje

‘Set a light’ was het thema van de Rotterdamse museumnacht. Zo’n 11.000 bezoekers maakten dat in veel verschillende interpretaties mee. Van ruimtereizen tot meditatie.

De indrukwekkende kunstmaan, die om 1930 uur, op 51 graden, 54 minuten en 24 seconden noorderbreedte en 4 graden, 29 minuten en 20,7 seconden oosterlengte boven Rotterdam zou verrijzen, verrijst niet. Aanvankelijk zou wethouder Orhan Kaya (GroenLinks, Participatie en Cultuur) zo de Rotterdamse museumnacht openen. Maar wegens de storm was de openingsact vereenvoudigd tot een geprojecteerde wormhole. In totaal trok de nacht 11.000 bezoekers.

Het thema van de zevende editie is ‘Set a Light’, wat klinkt als licht en satelliet. De 44 deelnemende galeries en musea geven er ieder hun eigen invulling aan. Zo kun je in een doorschijnende iglotent een spacy ruimtereis maken door met een 3D-bril naar animaties te kijken. Elders wordt het thema opgevat als een spirituele reis. De Braincar van Olaf Mooij op de binnenplaats van Museum Boijmans van Beuningen is een zwarte Amerikaanse slee met enorme hersenenpan. Tijdens het rijden maakt de auto een film. Als hij stil staat worden deze als droombeelden in de hersenen geprojecteerd. Je eigen droombeelden kun je in het museum bekijken, begeleid door ontspannende alphagolven in The Paradise Machine van Ad Visser.

In een rommelhokje vol zwabbers en ontstoppers, wc-rollen en flessen bleekwater, hangt het 06-nummer van dichter Ingmar Heytze. Hij kiest op verzoek een toepasselijke gedicht en draagt zodoende Erwtensoep voor uit zijn nieuwe bundel Elders in de wereld. Heytze is een van Boijmans ‘lichtgidsen’: kunstenaars, politici, conservatoren, geestelijken en wetenschappers die vertellen over kunst die hen het licht doet zien.

Een satelliet communiceert en navigeert. En een route via GPS geeft, van bovenaf bekeken, een choreografisch effect. Dat idee leidt tot een lange performance van een 45-koppig fanfareorkest middenin de Arminiuskerk.

Licht is er overal in de stad, dankzij de vrolijk knipperende buttons die iedereen draagt. Ook film is licht. Hoewel Tent niets speciaals voor deze nacht wilde doen, sluit hun expositie over de Amerikaanse kunstenaar Paul Sharits goed aan. Drie projectoren draaien abstracte 16mm-filmpjes via een schuine spiegel op nog een schuine spiegel. Het licht wordt zodoende gekanteld op de muur zichtbaar. Ook heeft Sharits een film met enkel kleurvlakjes ingelijst. Licht gevangen en stilgezet.

Foto's van de museumnacht op nrc.nl/kunst

    • Viola Lindner