Chávez stuurt tanks naar grens met Colombia

Colombia riskeert een oorlog met Venezuela als het Colombiaanse leger het grondgebied van het buurland betreedt. Dat heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez gisteren gezegd in reactie op de actie van het Colombiaanse leger in Ecuador waarbij de tweede man van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC werd gedood.

Om zijn dreigement kracht bij te zetten heeft Chávez gisteren tien bataljons van het leger naar de grens met Colombia gestuurd. Ook heeft hij de ambassade in Colombia gesloten en al het diplomatieke personeel uit het land teruggehaald.

De Colombiaanse minister van Defensie Santos maakte zaterdag bekend dat het Colombiaanse leger een hoge commandant van de FARC had omgebracht. De dood van Raúl Reyes (59) is een zware klap voor de rebellenbeweging. Hij maakte deel uit van het secretariaat van de FARC en zou een kandidaat zijn om de leider van de FARC op te volgen.

Het Colombiaanse leger had via een informant de verblijfplaats van Reyes achterhaald en bombardeerde het kamp aan de Colombiaanse kant van de grens met Ecuador, zei Santos. Grondtroepen trokken daarna het kamp binnen, maar werden aangevallen vanuit een ander kamp over de grens in Ecuador. Toen de militairen dat kamp innamen, vonden ze het lichaam van Reyes, aldus Santos.

De Ecuadoriaanse president Correa zei dat zijn Colombiaanse ambtgenoot Uribe hem vooraf had geïnformeerd. Later zei hij dat de inval „schandalig” was en dat de Colombiaanse regering hem had misleid. Chávez ging verder. Hij noemde Reyes’ dood „een lafhartige moord”. De Venezolaanse president heeft goede banden met de FARC. Vorige week lieten de rebellen na bemiddeling van Chávez, vier gijzelaars vrij. Volgens de FARC was dit een steunbetuiging aan Chávez. (AP, Reuters)