Belegger Buffett laakt topmanagers

De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft zijn jaarlijks brief aan de aandeelhouders van zijn verzekeringsmaatschappij Berkshire Hathaway aangegrepen voor snijdende kritiek op banken en topmanagers.

De 77-jarige Buffett, volgens zakenblad Forbes de op een na rijkste Amerikaan met een vermogen van 52 miljard dollar, gebruikt zijn jaarlijks brief aan beleggers wel vaker als podium voor (zelf)kritiek en droge humor. Hij neemt al direct in het begin van zijn brief van 22 kantjes de banken op de korrel met een citaat van directievoorzitter John Stumpf van de Wells Fargo bank over de kredietcrisis. Het afgelopen jaar moesten diverse Amerikaanse banken vele miljarden dollar afwaarderen op tweederangs woninghypotheken en vergelijkbare effecten.

Buffett citeert Stumpf: „Het is interessant om te zien dat de financiële sector nieuwe manieren heeft ontdekt om geld te verliezen, terwijl de bestaande manieren toch prima werkten.” Wells Fargo is een van de grootste beleggingen van Berkshire Hathaway met een waarde van 9,2 miljard dollar.

De meeste kritiek, gemeten naar het aantal alinea’s, heeft Buffett op topmanagers van het bedrijfsleven. Zij blijven weigeren om de werkelijke waarde van hun optiebeloningen (kooprechten op aandelen tegen een vaste prijs) als kosten ten laste van de winst te brengen. Buffett laakt eveneens, niet voor het eerst, het beleid van Amerikaanse bedrijven om het verwachte rendement op het beheerde pensioengeld te rooskleurig voor te stellen. Door uit te gaan van verwachte rendementen van gemiddeld 8 procent op het pensioengeld vallen de kosten van pensioenregelingen lager uit dan anders het geval zou zijn geweest. Daardoor pakt de winst voor aandeelhouders hoger uit.