Ajax wint van Excelsior en loopt in op koploper

Ajax is gisteren drie punten ingelopen op koploper PSV. De ploeg uit Amsterdam won met 4-0 van Excelsior en met dank aan FC Utrecht, dat PSV versloeg, kan Ajax het verschil met de kampioen uit Eindhoven komende week tot drie punten reduceren.

„De competitie kan volgende week weer open zijn”, constateerde trainer Adrie Koster. „Dit was een heerlijke en erg belangrijke zondag voor ons. We moeten nu de volgende wedstrijd winnen van PSV en dan wordt het nog spannend. We hebben nu ook een beter doelsaldo dan PSV.”

Bij Ajax was Klaas Jan Huntelaar weer eens de gevierde man. De topschutter van de eredivisie scoorde twee maal en vergrootte zijn competitietotaal tot 26 treffers.

Ajax voetbalde zonder de geschorste Bruno Silva en zieke Kenneth Perez. Ze werden vervangen door George Ogararu en Siem de Jong, die zich kandidaat stelde voor een basisplaats volgende week tegen PSV. „Siem deed het inderdaad goed”, vond ook Koster. „Maar laten we het nog maar even niet over de basisformatie voor de wedstrijd in Eindhoven hebben.”

De kans dat Kennedy Bakirciglü speeltijd krijgt tegen PSV is klein. De Zweed kreeg tegen Excelsior weer eens de voorkeur als rechtsbuiten. Hij speelde echter zo slecht dat hij regelmatig door het kritische thuispubliek werd uitgefloten. Bakircioglü durfde na vier mislukte pogingen ook geen hoekschop meer te nemen en moest in de rust plaatsmaken voor Leonardo, die beter presteerde. „Na zijn komst gebeurde er wel iets op de rechterflank”, constateerde Koster.

Ajax leidde binnen het uur met 3-0, dankzij treffers van Huntelaar en Emanuelson. Het thuispubliek vermaakte zich vooral met de tussenstand bij de ontmoeting tussen FC Utrecht en PSV maar juichte nog eenmaal voor de eigen ploeg. Leonardo bepaalde in de slotfase de eindstand op 4-0. (ANP)