Ajax loopt in op koploper, NAC derde na nederlaag Feyenoord

Ajax is gisteren drie punten ingelopen op koploper PSV. De ploeg uit Amsterdam won met 4-0 van Excelsior en met dank aan FC Utrecht, dat PSV versloeg, kan Ajax het verschil met de kampioen uit Eindhoven komende week tot drie punten reduceren. Feyenoord verspeelde gisteren door een nederlaag in de Kuip tegen NEC (3-1) de derde plaats in de eredivisie aan NAC, dat zaterdag Sparta versloeg (3-0).

„De competitie kan volgende week weer open zijn”, constateerde Ajaxtrainer Adrie Koster. „Dit was een heerlijke en erg belangrijke zondag voor ons. We moeten nu de volgende wedstrijd winnen van PSV en dan wordt het nog spannend. We hebben nu ook een beter doelsaldo dan PSV.” Ajax en PSV treffen elkaar zondag in Eindhoven.

Bij Ajax was Klaas Jan Huntelaar de uitblinker. De topschutter van de eredivisie scoorde tweemaal en kwam op een totaal van 26 treffers in de competitie.

Ajax voetbalde zonder de geschorste Bruno Silva en zieke Kenneth Perez. Ze werden vervangen door George Ogararu en Siem de Jong, die zich kandidaat stelde voor een basisplaats volgende week tegen PSV. „Siem deed het inderdaad goed”, vond ook Koster. „Maar laten we het nog maar even niet over de basisformatie voor de wedstrijd in Eindhoven hebben.”

De kans dat Kennedy Bakircioglü speeltijd krijgt tegen PSV is klein. De Zweed kreeg tegen Excelsior weer eens de voorkeur als rechtsbuiten. Hij speelde echter zo slecht dat hij regelmatig door het kritische thuispubliek werd uitgefloten. Bakircioglü durfde na vier mislukte pogingen ook geen hoekschop meer te nemen en moest in de rust plaatsmaken voor Leonardo, die beter presteerde. „Na zijn komst gebeurde er wel iets op de rechterflank”, constateerde Koster.

Ajax leidde binnen het uur met 3-0, dankzij treffers van Huntelaar en Emanuelson. Het thuispubliek vermaakte zich vooral met de tussenstand bij de ontmoeting tussen FC Utrecht en PSV maar juichte nog eenmaal voor de eigen ploeg. Leonardo bepaalde in de slotfase de eindstand op 4-0.

Feyenoord leed de zevende nederlaag van het seizoen. NEC won in de Kuip met 3-1. Een plaats bij de eerste vijf lijkt de komende weken nog een moeilijke opgave te worden. Feyenoord behaalde uit de voorgaande negen competitieduels slechts twaalf punten en speelde daarin zeer matig. „Ik dacht dat de gifbeker leeg was, maar dat schijnt nog niet zo te zijn”, aldus Van Marwijk. De trainer was toch tevreden over het spel van zijn ploeg. „Het is bitter dat je eindelijk beter speelt en toch verliest. Nu moeten we laten zien dat we een team kunnen blijven en samen hier uit komen.”

NEC-trainer Mario Been werd tijdens het duel met Feyenoord toegezongen door de fans in de Kuip. De oud-Feyenoorder wordt genoemd als opvolger van Van Marwijk, die in onderhandeling is met de KNVB over de functie van bondscoach. Volgens Been is daar echter geen sprake van. „Ik ben geen moment bezig met het trainerschap van Feyenoord. Als NEC zich in de zomer kan versterken, komen er nog mooie tijden in Nijmegen waar ik graag bij wil zijn.”

De positieve reacties vanaf de tribunes in de Kuip waren voor Been geen reden te solliciteren. „Die mensen moet ik zo nog even gaan betalen, ik had ze gevraagd dat te doen”, grapte de trainer van NEC.