Ajax dwingt directeur Fontein tot ontslag

Voetbalclub Ajax heeft algemeen directeur Maarten Fontein per onmiddellijk geschorst. Ook is de procedure in gang gezet om Fontein te ontslaan als directeur. Dat maakte de club gisteravond via de eigen website bekend, na de 4-0 overwinning in de Arena tegen Excelsior.

De schorsing betekent dat Fontein al zijn werkzaamheden voor Ajax heeft moeten stoppen. Ook heeft hij geen bevoegdheid meer om Ajax te vertegenwoordigen. Fontein zetelde namens Ajax onder meer in de recent opgerichte European Club Association, de organisatie die namens de Europese clubs onderhandelt met de Europese voetbalfederatie UEFA.

Aanleiding voor de schorsing en het naderende ontslag is het rapport van de commissie onder leiding van Uri Coronel, dat twee weken geleden openbaar werd gemaakt. Daarin werd kritiek geuit op de directeur, die onder andere te weinig warmte, te weinig motiverend leiderschap en te weinig voetbalkennis werd aangewreven. Volgens de raad van commissarissen is het daardoor voor Fontein „onmogelijk geworden om op een geloofwaardige wijze en in het belang van Ajax te kunnen functioneren als algemeen directeur”.

De beslissing Fontein te schorsen is genomen door de vijfkoppige Raad van Commissarissen bij Ajax. Daarin zetelen ook de drie bestuursleden, onder wie voorzitter John Jaakke, die op een ledenvergadering waar het rapport-Coronel werd besproken al hun vertrek aankondigden. De drie bestuurders stappen op aan het einde van dit seizoen.

Volgens het persbericht heeft de Raad van Commissarissen de afgelopen weken „diverse malen geprobeerd in overleg te treden met de heer Fontein om tot een oplossing te komen” en betreurt dat dit niet is gelukt. Volgens de advocaat van Fontein, Harro Knijff, is er wel degelijk contact geweest en heeft Fontein zich wel beraden over een ontslag. Maar wegens de steun die hij kreeg van onder anderen Johan Cruijff en Marco van Basten, is de directeur daar niet op ingegaan.

Fontein is „verbijsterd en teleurgesteld”, aldus zijn advocaat gisteren bij de NOS. De twee beraden zich nu over verdere stappen. Knijff voegde er wel aan toe dat het verstandig was geweest als een verregaande beslissing als het eventuele ontslag van de directeur was overgelaten aan een nieuwe Raad van Commissarissen.

Ajax wil zo snel mogelijk tot een beslissing komen over de tijdelijke invulling van de functie algemeen directeur.

Lees nieuws en achtergrond op nrc.nl/ajax