Aanslag Pakistan eist veertig levens

Bij een zelfmoordaanslag in het noordwesten van Pakistan – de derde in drie dagen – zijn gisteren zeker veertig doden gevallen.

De aanslag in de stad Darra Adam Khel in de North West Frontier Province, rond veertig kilometer ten zuiden van de provinciale hoofdstad Peshawar, gold een bijeenkomst van vijf stamhoofden en hun volgelingen.

Ze waren bijeengekomen om verklaring te ondertekenen waarin stond dat voortaan elk stamlid dat islamitische strijders helpt of herbergt – inclusief strijders van Al-Qaeda, de Talibaan en andere buitenlandse extremistische organisaties – zal worden gestraft. Een jongeman liep op een groep stamoudsten af en blies zichzelf op. Naast de ruim veertig doden vielen meer dan honderd gewonden.

De regio is uiterst onrustig. Het Pakistaanse leger vecht er tegen islamitische extremisten in het grensgebied met Afghanistan. Op vrijdag werd in de stad Mingora in dezelfde regio een aanslag gepleegd op de mensen die de begrafenis van een vermoorde politieofficier bijwoonden; daarbij vielen ruim veertig doden en meer dan zestig gewonden.

Zaterdag vielen een dode en negentien gewonden bij een aanslag in het nabijgelegen Bajur.

De aanslag van vrijdag was de grootste in de roerige Swat-vallei sinds de volgelingen van een Talibaangezinde geestelijke de controle in handen kregen over een groot deel van het grensgebied.

De aanvallen zijn door de Pakistaanse president Pervez Musharraf bestempeld als pogingen om „het vredesproces te saboteren”; hij herhaalde dat de regering „vastbesloten is” de strijd tegen terrorisme en extremisme voort te zetten. (AP)