Zelfmoordaanslag bij uitvaart Pakistan

In de Pakistaanse Swat-vallei zijn gisteren zeker 38 doden gevallen bij een zelfmoordaanslag tijdens de begrafenis van een politieagent die eerder op de dag was gedood door een bermbom. Naar schatting zestig van de ruim 500 aanwezigen raakten gewond. De zelfmoordenaar liet zijn bommen afgaan terwijl collega’s en familieleden de kist op de schouders namen. Een van de slachtoffers is de zestienjarige zoon van de agent.

In de Swat-vallei in de North-West Frontier Province wordt al maanden gevochten tussen het leger en strijders van de militante geestelijke Maulana Fazlullah, die vorig najaar grote delen van de vallei bezetten. Begin deze week verklaarde het leger dat het de vallei weer grotendeels in handen had. Vorige week vielen nog twaalf doden toen een truck met bruiloftgasten op een bermbom reed.

De zelfmoordaanslag is de grootste in Pakistan sinds de verkiezingen vorige week. Tijdens de campagnes zijn enkele grote aanslagen gepleegd op politieke bijeenkomsten in de provincie. Sinds begin dit jaar zijn ruim 450 doden gevallen bij aanslagen en gevechten tussen leger en extremisten.

De winnaar van de verkiezingen, de Pakistaanse Volkspartij van de vermoorde oud-premier Bhutto, probeert nu een ‘coalitie van nationale concensus’ samen te stellen waarin alle partijen behalve de aan president Musharraf gelieerde PML-Q moeten meedoen. Donderdag sprak Bhutto’s weduwnaar Zardari met Fazl ur-Rehman, leider van een van de moslimfundamentalistische partijen. (AP, Reuters)