Zee-hommage

Vanille, Diepstraat 1, Eijsden, 043 4093554, www.restaurantvanille.nl

Eten Gastvrijheid Entourage

Eijsden, de enige Nederlandse gemeente die zowel aan Vlaanderen als Wallonië grenst, ligt ook aan zee. Beide menu’s van restaurant Vanille hebben op een winterse zaterdagavond een maritiem karakter. De start is nog aarzelend met tonijnmayonaise bij een vitello tonnato, die succesvol is verrijkt met onder meer gefrituurde shiitake in een jasje van gekruid beslag. Daarna barst de hommage aan de zee pas echt los met een voortreffelijke garnalenbisque, zonder de onaangename scherpte die een bisque al gauw heeft.

De sfeer in Vanille is intiem, bijna als in een huiskamerrestaurant. De zaak, voorheen de Kapoen, is onder een nieuw bewind gemoderniseerd. De kleuren van de tegelvloer die de verbouwing heeft overleefd komen subtiel terug in het interieur. De bediening is gastvrij en attent. Hier en daar kunnen nog wat puntjes op de i. Het is echt niet nodig om elke tien minuten te vragen of het gesmaakt heeft. Het broodschaaltje zou ik of bijvullen of weghalen, maar niet twee uur lang leeg op tafel laten staan. En de lege aperitiefglazen hoeven niet de hele avond mee te maken.

Het verrassingsmenu, 48 euro voor vijf gangen, laten we verraden. De voorpret is ook wat waard en het biedt de mogelijkheid een passende fles wijn uit te zoeken. Met advies van de bediening wordt het de Salice Salentino van VecchiaTorre, een ongecompliceerde, zachte rode wijn. Licht gekoeld doet hij het ook goed bij vis en schaaldieren, zoals bij de cannelloni gevuld met kreeft in een bouillon met minuscule blokjes groenten. Het gerecht kan niet echt bekoren. Het vleugje zoet in de smaak van de kreeft en de donzige structuur van het kreeftenvlees komen niet tot hun recht.

De revanche komt met de mollige moot kabeljauw, perfect gegaard, en vergezeld van hete bliksem die verrassend combineren. Er zit ook een spettertje zoete siroop bij, dat is op het randje, maar het loopt goed af. Bij het nagerecht, een creatie van chocolade en frambozen, doet de chef de naam van het restaurant eer aan. Het taartje is bekroond met mascarpone, op smaak gebracht met vanille.

    • Joep Habets