Wanneer gaat Ballmer stoelen gooien?

Steve Ballmer is niet iemand die bekend staat om zijn zelfbeheersing. Zo gooide hij ooit een stoel door de kamer toen een werknemer deserteerde naar Google. Toch heeft de topman van Microsoft tot nu toe een opmerkelijke terughoudendheid aan de dag gelegd bij zijn pogingen om Yahoo in te lijven. Vandaag is het precies een maand geleden dat Microsoft zijn bod op het internetbedrijf uitbracht, aanvankelijk ter waarde van 45 miljard dollar. Hoeveel langer houdt Ballmer het nog vol zonder woede-uitbarsting?

De aandeelhouders van Yahoo zouden daar eens bij stil moeten staan. Het bestuur van Yahoo heeft het bod verworpen en is klaarblijkelijk niet bereid om tot onderhandelingen over te gaan. Maar het beschikt over weinig alternatieven voor een verkoop aan Microsoft. Hoewel het een gegadigde bij een vijandige transactie soms maanden kost om zijn prooi te bemachtigen, werkt de tijd niet in het voordeel van de eigenaren van Yahoo.

Het gaat er niet alleen om dat na het bekendmaken van het bod de waarde van Microsoft zelf is gekelderd, waardoor de druk op Ballmer nog verder toenam om terughoudendheid te betrachten. Analisten hebben tevens hun verwachtingen getemperd ten aanzien van de groei van internetreclame en de winst van Yahoo, aldus onderzoeksbureau FactSet Estimates, temidden van zorgen over de inzinking van de Amerikaanse economie.

Dit wordt weerspiegeld in de prestaties van Google – zo ongeveer de beste maatstaf voor de werkelijke waarde van Yahoo. Sinds Microsoft zijn bod bekendmaakte, hebben Google-aandelen zo’n 15 procent van hun waarde verloren. Naarmate de beurskoers van Google daalt, wordt het moeilijker voor Yahoo-topman Jerry Yang om te betogen dat het bod van Microsoft zijn bedrijf onderwaardeert. Het maakt het voor Ballmer ook moeilijker om een hoger bod te rechtvaardigen.

Als Microsoft er niet in slaagt om Yahoo snel naar de onderhandelingstafel te lokken, kan Ballmer uiteraard besluiten om weg te lopen. Of om de druk op te voeren. Microsoft heeft twee weken de tijd om zijn eigen lijst met commissarissen voor te dragen ter vervanging van de tien van Yahoo. Die stap is lang niet zo dramatisch als het gooien van een stoel, maar zou voldoende kunnen zijn. De commissarissen van Yahoo zouden er verstandig aan doen te proberen nu meer geld uit Ballmer te wringen, vóór hij van de kook raakt en zij hun zetels verliezen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen:www.breakingviews.com.

    • Rob Cox