‘Voor Palestijnen in Gaza dreigt shoah’

De Israëlische onderminister van Defensie Matan Vilnai heeft gisteren gezegd dat zijn land geen andere keuze heeft dan de Gazastrook binnen te vallen in reactie op de aanhoudende raketbeschietingen vanuit het gebied door Hamasstrijders.

Hij waarschuwde daarbij dat de Palestijnen een „shoah” riskeren. Dit is het Hebreeuwse woord voor een grote ramp, maar in Israël wordt de term zelden gebruikt voor iets anders dan de door het naziregime aangerichte massamoord op de joden. Volgens medewerkers doelde de bewindsman met zijn woordkeuze niet op een „genocide”, maar gebruikte hij ‘shoah’ in de zin van het woord ramp.

Vilnai deed zijn uitspraken nadat Hamas raketten had afgeschoten op de stad Ashkelon, ongeveer tien kilometer buiten Gaza.

Israël trok zich in 2005 uit de Gazastrook terug, waarna het fundamentalistische Hamas het meer gematigde Fatah er van de macht verdreef. In reactie op de voortdurende raketbeschietingen door Palestijnse militanten knijpt Israël nu de Gazanen steeds verder af. En de afgelopen drie dagen voerde Israël vanuit de lucht en met tankbeschietingen aanvallen uit op Gaza. Daarbij vielen 34 Palestijnse doden. Onder hen zestien burgers, van wie negen kinderen.

Minister van Defensie Ehud Barak zinspeelde gisteren ook op een grondinval. „Israël is er niet op uit zich richting een offensief te haasten, maar Hamas laat ons geen andere keus.” Hij zou hierover reeds met buitenlandse regeringsleiders hebben overlegd. Volgende week maakt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice weer een rondreis in het Midden-Oosten.

Hamas-leider Ismail Haniyeh zei gisteren dat zijn beweging klaar is voor een grootscheepse Israëlische aanval. Hamas organiseerde gisteren enkele betogingen. De uitspraak van Vilnai werd aangegrepen om de Israëliërs voor „nieuwe nazi’s” uit te maken. (Reuters, BBC, AP)