Vitesse zelfs door eigen fans met gefluit verjaagd

Theo Janssen en Nordin Amrabat (rechts) vechten tijdens de competitiewedstrijd Vitesse-VVV een ruzie uit. Scheidsrechter Jack van Hulten kijkt toe. Foto Pro Shots vitesse - vvv 29-02-2008 1 - 3 theo janssen met nordin amrabat scheidrechter jack van hulten kijkt toe
Theo Janssen en Nordin Amrabat (rechts) vechten tijdens de competitiewedstrijd Vitesse-VVV een ruzie uit. Scheidsrechter Jack van Hulten kijkt toe. Foto Pro Shots vitesse - vvv 29-02-2008 1 - 3 theo janssen met nordin amrabat scheidrechter jack van hulten kijkt toe Niessing, Ton

Vitesse1VVV3

Ruststand 0-3. 2. Oost 0-1 (pen), 6. Amrabat 0-2, 45. Amrabat 0-3, 61. Kolk 1-3. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 18.500.

Het leek alsof de voetballers van Vitesse gisteravond wilden onderstrepen dat de voetbalclub na het weekeinde surseance van betaling zal gaan aanvragen. De ploeg uit Arnhem ging in Gelredome op lamlendige wijze over de knie tegen VVV (1-3). Vitesse werd, na onmin met gemeente en stadiondirectie, zelfs door de eigen aanhang tijdelijk verstoten met een hels fluitconcert. Na ADO Den Haag vecht dit seizoen opnieuw een profclub voor het voortbestaan.

Maar probeer doelman en cultheld Piet Velthuizen voor de wedstrijd tegen VVV niet wijs te maken dat de miljoenenschuld – die twee keer zo hoog is als de begroting – een einde zal maken aan de eredivisieclub Vitesse. „Piet, wat maakt het jou nu uit? Jij kunt toch zo ergens anders terecht”, provoceerde een meisje de talentvolle Velthuizen. „Ben je gek ofzo”, reageerde de doelman lachend. „Dat komt echt wel goed, hoor.”

Vitesse probeert vanaf november een negatief eigen vermogen van 27 miljoen euro weg te werken door middel van een vrijwillig crediteurenakkoord met de 62 schuldeisers, die een miniem deel van hun investering zouden terugzien. In februari had algemeen directeur Paul van der Kraan overeenkomst bereikt met zestig van hen. Maar de gemeente Arnhem, die 7,8 miljoen euro van de club tegoed heeft, verleende geen medewerking aan het saneringsplan waarbij Vitesse met 3,7 miljoen euro de langlopende betalingsverplichtingen van zich zou afwerpen.

Wethouder Willem Hoeffnagel stelde het onverantwoord te vinden „opnieuw” gemeenschapsgeld in de profclub te steken, hoewel hij later toegaf dat de gemeente dat feitelijk niet eerder had gedaan. Wel wendde het lokale bestuur in 2003 een faillissement af van Vitesse door Gelredome over te kopen. Het ‘Gelresyndroom’ staat intussen symbool voor de penibele situatie waarin voetbalclub verkeert. Want na de verhuizing van Nieuw Monnikenhuize in 1998 naar het nieuwe stadion greep vijf jaar lang niemand in bij wanbeleid van bestuurders en sponsors met een geel-zwarte bril op.

In het reddingsplan van 2003 werd het liquiditeitstekort gedicht, maar bleven de niet direct opeisbare schulden staan. Van der Kraan, aangetreden in 2004, stelt dat Vitesse in een negatieve spiraal terecht is gekomen. „De club verkoopt elk seizoen de beste spelers, kan door de druk van de rente over de schulden geen vergelijkbare voetballers kopen en zal uiteindelijk degraderen. Ik zou de club nog twee jaar min of meer staande kunnen houden, maar dan is het afgelopen. De gang naar de rechtbank voor surseance is in mijn ogen de enige overgebleven stap, naast het faillissement.”

Van der Kraan mikt bij het aanstellen van een bewindvoerder op de Faillissementswet. Daarbij zou de gemeente worden verplicht tot deelname aan het crediteurenakkoord, omdat minimaal de helft van de andere schuldeisers medewerking heeft toegezegd. De 3,7 miljoen euro waarmee Vitesse in dat geval 27 miljoen euro laat verdampen, heeft Van der Kraan intussen bij elkaar, zo meldde hij gisteravond.

De algemeen directeur bedacht een spelersfonds waarin zo’n vijftien investeringspartijen 50.000 euro of meer steken, mocht het crediteurenakkoord worden uitgevoerd. In totaal heeft Van der Kraan al drie miljoen euro toegezegd gekregen. „De opzet van het spelersfonds is dat alle contractspelers van Vitesse worden ondergebracht in een besloten vennootschap. Bij een transfer delen de investeerders in de opbrengst.”

Met het instellen van een spelersfonds lijkt het verleden in Arnhem zich te herhalen. Een niet sluitende begroting werd door voormalig voorzitter Karel Aalbers bedekt met de redenering dat spelersmateriaal ook als kapitaal moest worden beschouwd. Later bleek echter dat Aalbers de waarde van de voetballers te ruim had ingeschat. Ook de huidige selectie zal Vitesse geen tientallen miljoenen euro’s opleveren. In de wedstrijd tegen VVV leken basisspelers als Sébastien Sansoni, Harrie Gommans en Gill Swerts bij de huidige nummer negen van de eredivisie aan hun top te zitten.

Vitesse hoeft ook niet te rekenen op doorbraak van talenten, zo concludeerden clubmedewerkers gisteren bij de receptie van Gelredome. Regiorivaal NEC uit Nijmegen zou voetballers met aanleg op jongere leeftijd weten op te pikken dan de club uit Arnhem. Voor herstructurering van de jeugdopleiding heeft Vitesse de intentie Ted van Leeuwen – die een samenwerking met eerste-divisieclub AGOVV uit Apeldoorn opzette – voltijd aan te stellen, mocht de financiële situatie dat toelaten.

De spelersgroep van trainer Aad de Mos begint nu ook op het trainingsveld de gevolgen te merken van de miljoenenschuld. De clubleiding heeft intussen bekend gemaakt voor volgend seizoen één assistent-trainer te willen aanstellen, in plaats van de twee vertrekkende adjuncten van De Mos, Pieter Huistra en Dick de Boer. Met hen stoïcijns op de bank moest Vitesse gisteren in één helft drie doelpunten van VVV incasseren. De club uit Gelderland leed de eerste thuisnederlaag sinds 11 november vorig jaar.

Nordin Amrabat groeide bij de bezoekers met twee doelpunten uit tot de man van de wedstrijd. De aanvaller, die in vergaande belangstelling staat van PSV, maakte de crisissfeer in Arnhem compleet. In de massale onvrede die na het laatste fluitsignaal volgde in Gelredome, ging zelfs Piet Velthuizen met gebogen hoofd van het veld.