Vijfde Italiaan geschorst voor gokken op partijen

De vakbond van tennisprofs (ATP) heeft gisteren met Federico Luzzi een vijfde Italiaan geschorst en beboet voor het gokken op wedstrijden. Luzzi, de nummer 139 van de wereldranglijst, zette volgens de ATP kleine bedragen in op 836 partijen. Hij mag nu tweehonderd dagen niet spelen. Bovendien kreeg hij een boete van circa 33.000 euro. Luzzi wedde één keer op zichzelf. Voor drie euro gokte hij er op dat hij de betreffende partij zou winnen.

De vakbond heeft geen enkele reden om aan te nemen dat Luzzi zou hebben geprobeerd een wedstrijd te beïnvloeden. Eerder werden de Italianen Giorgio Galimberti, Potito Starace, Daniele Bracciali en Alessio Di Mauro om vergelijkbare vergrijpen geschorst en beboet.

De integriteit in het internationale tennis raakte vorig jaar in het geding toen Nikolai Davidenko als nummer vier van de wereld een merkwaardig verlies tegen de Argentijn Martin Vassallo Arguello. De Britse online bookmaker Betfair maakte bekend dat tien keer zoveel was ingezet als doorgaans op zo’n partij. De ‘zaak-Davidenko’ zou volgens verschillende tennissers niet op zichzelf staan. De ATP kondigde harde maatregelen aan tegen tennissers die tegen de regels in zouden gokken. Luzzi betaalt daarvoor nu net als zijn landgenoten leergeld.