Vakantiegevoel in de eigen tuin

De lang gekoesterde wens van een eigen zwembad

Na veel wikken en wegen, ging de lang gekoesterde wens van Tom Veldhuizen (45) eindelijk in vervulling. Hij kocht een zwembad voor zijn eigen tuin.

Moest u daar zo lang over nadenken?

„We wilden dat onze kinderen eerst hun zwemdiploma hadden gehaald, anders was het toch een beetje eng. En we wisten niet hoe vaak we het zwembad zouden gebruiken. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt.”

En?

„We zwemmen veel, in de periode van april tot september gemiddeld minimaal één keer per week. En als het mooi weer is, iedere dag. Mijn vrouw gebruikt het bad daarnaast om te sporten, ze trekt bijna dagelijks baantjes.”

Het water moet dan wel verwarmd worden?

„We hebben een dek met solar-lamellen, waardoor het water via zonne-energie wordt verwarmd. Dat is fijn, want dat was vooraf ook een punt van zorg. Het had anders ontzettend veel stookuren gekost om een zwembad vol te verwarmen. Bovendien is de zonne-energie beter voor het milieu.”

Geen angst voor legionellabacteriën?

„Die komen in zwembaden niet voor. Het is zuiver water, dat door zogeheten ionisatoren en ozonatoren wordt schoongehouden. We hebben dus geen last van chloorlucht in de tuin. En af en toe ga ik er even doorheen met de waterstofzuiger.”

Hoe voelt dat, zo op de kant van het bad staan?

„Dat is een mooi gevoel. In de zomer zitten we ’s avonds in de tuin, steken we de lichten aan in het zwembad. Een glaasje wijn erbij en je ontspant meteen. Het is of je op vakantie bent, maar dan in je eigen tuin.”

Jullie gaan niet meer weg, begrijp ik?

„De grote vakanties wel, maar bijvoorbeeld de meivakantie of weekenden hoeven we niet meer weg. Dat is prettig, ik ben niet zo vaak thuis door mijn drukke baan.”

Vinden uw kinderen dat ook prettig?

„Als je voor de file wilt uitrijden om op het strand te komen, moet je om zeven uur ’s ochtends vertrekken. Dat missen mijn kinderen niet.”

Ik zie trouwens geen springplank?

„Klopt, dan had het bad drie meter diep moeten zijn. Wij hebben een zwembad genomen met een diepte van één meter vijftig. Diep genoeg om in te zwemmen, ondiep genoeg om in te kunnen spelen.”

Krijgen jullie eigenlijk meer bezoek in de zomer?

„In het begin zeker, dat gaat vanzelf over als de nieuwigheid ervan af is. Maar als vrienden met kinderen op bezoek komen, nemen ze altijd zwemspullen mee.”

Wat kost zo’n vriendenbinder?

„Het is een behoorlijke investering, zo’n 50.000 euro. Maar tel die som gerust op bij de waarde van je huis. Het is precies dat bedrag in waarde gestegen.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem