Test: Jabra BT3030 bluetooth stereo headset

Muziek luisteren en mobiel bellen; de ideale combinatie om je geheel van de buitenwereld af te sluiten. Met de jabra_bt3030.jpeg Jabra BT3030 (70 euro) headset is het mogelijk om die dingen draadloos te doen en muziek te luisteren via het A2DP-protocol (bluetooth stereo). Je kunt de headset in combinatie gebruiken als draadloze koptelefoon voor een tweede apparaat, bijvoorbeeld om muziek van je laptop of mp3-speler te beluisteren. Komt er een gesprek binnen, dan stopt de muziek automatisch en geeft de BT3030 het telefoongesprek door.

De BT3030 moet het in eerste instantie van zijn uiterlijk hebben: een dog tag (soldatenketting met zo’n gootsteen-snoertje) ziet er een stuk stoerder uit dan de bluetooth-headsets die je als praatstaaf in één van je oren drukt. Wie niet als bellende Rambo door het leven wil gaan kan altijd nog de meegeleverde kledingclip gebruiken, waarmee de Jabra BT3030 wat onopvallender op de revers gespeld kan worden.

De geluidskwaliteit van de BT3030 valt  alleszins mee.  Soms wat kleine storingen,  maar de basisklank van de oordopjes (geleverd in drie maten) is prima. De kwaliteit van de basweergave hangt sterk af van de juiste pasvorm van de oordopjes, maar is voor popmuziek zeker acceptabel. Om een telefoongesprek te voeren is het voldoende om één oortje in te houden. Zo kun je ook nog redelijk veilig handsfree bellen in de auto.

Het microfoontje zit overigens verstopt in de bovenkant van de dogtag, dus het is mogelijk om je eigen favoriete koptelefoon op de BT3030 aan te sluiten.

Het pairen of koppelen is een fluitje van een cent:  de eerste pair-actie met de telefoon gaat vrijwel automatisch. Om de headset daarna nog een keer als koptelefoon te gebruiken in combinatie met een Macbook Pro en een Lenovo notebook met Vista, moeten we de headset even aan een uit zetten en pincode 0000 opgeven. Het bereik is, zoals beloofd, een meter of tien. In huis kun je dus probleemloos bij de telefoon weglopen - mits er niet te veel muur tussen headset en toestel komt.

De batterijduur is volgende fabrikant acht uur gesprekstijd of zeven uur muziek luisteren. In de praktijk kun je een aantal dagen op één opgeladen batterij doen. Jabra adviseert om de headset wel elke maand een keer volledig op te laden, om te voorkomen dat de batterij erop achteruit gaat.

    • Marc Hijink