‘Terreurverdachte België informant’

Een man die vorige week werd opgepakt in Marokko omdat hij de leider zou zijn van een terreurnetwerk blijkt jarenlang informant te zijn geweest van de Belgische inlichtingendienst. Dat meldden diverse media in België gisteren op basis van betrouwbaar genoemde anonieme bronnen.

Het gaat om Abdelkader Belliraj, een vijftigjarige man die in het Belgische Evergem woonde. Hij zou de leider zijn van een groep van 35 personen die vorige week in Marokko werden opgepakt. De Marokkaanse justitie verdenkt hen van het beramen van aanslagen.

Belliraj zou in de jaren tachtig ook zes moorden hebben gepleegd in België. Volgens de Marrokaanse autoriteiten heeft hij die moorden bekend.

De Belgische minister van Justitie, Jo Vandeurzen, heeft een onderzoek gelast naar de rol van de Staatsveiligheid, de Belgische inlichtingendienst. Belgische politiemensen gaan binnenkort naar Marokko om daar meer informatie te krijgen over het onderzoek.

Belliraj zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de moorden op Joseph Wibran, een joodse voorman, en op de gematigde imam van de Brusselse Grote Moskee, Abdullah al-Ahdal. De moord op Wibran werd eerder in verband gebracht met de Palestijnse terrorist Abu Nidal.

Donderdag moest Abdelkader Belliraj in Marokko voor de onderzoeksrechter verschijnen. Hij riskeert de doodstraf, net als een aantal andere verdachten. De krant Le Soir berichtte eerder dat Belliraj na de moord op imam Abdullah al-Ahdal in 1989 door de Belgische autoriteiten is verhoord. Hij werd daarna vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Belliraj zou ook betrokken zijn bij een reeks overvallen, onder meer op het Luxemburgse hoofdkantoor van geld- en waardetransportbedrijf Brink’s in 2000. Daarbij werden miljoenen euro’s buitgemaakt.