Televisie Voorkeur

Vanavond rond 22.30u. weten we wie Idol 2008 is. RTL 4 en 5, 20.00-23.00u.

actualiteiten

Nova. Een gesprek met oud-wereldkampioen schaken Garri Kasparov over de verkiezingen in Rusland van morgen. Ned.1, 18.25-18.50u.

informatief

Hart en Ziel. ‘Geestverruimend’ magazine, gepresenteerd door Mieke van der Weij. Hoogleaar sociale psychologie Diederik Stapel legt uit waarom nostalgie zo’n sterke emotie is. Jaap Murre, neuropsycholoog aan de UVA, vertelt over zijn hersenonderzoek waarmee hij kan verklaren waarom we ons de periode tussen ons 10de en 25ste levensjaar herinneren het best herinneren. Speciale gast is schrijver en columnist Martin Bril. Ned.2, 19.05-19.35u.

Vranckx. Vandaag de Britse documentaire Dogfighting undercover. Hondengevechten zijn bijna overal verboden, maar er wordt nog steeds gevochten. Georganiseerde bendes fokken pitbulls en trainen ze voor het gevecht op leven en dood. Als een hond en passant zijn tanden in een kind zet, is dat hoogstens spijtig. Reporter Mandy McAuley rekruteerde ene Steve om een pitbullbende te infiltreren. België 2, 20.10-20.40u.

China’s Mystery Mummies. In het Tarimbekken, in China, zijn mummies gevonden die 4.000 jaar onder de grond hebben gelegen. National Geographic, 21.00-22.00u.

Rondom 10. Presentatie van de resultaten van een opinie-onderzoek over levensbeëindiging door ouderen die niet ernstig ziek zijn of psychisch zwaar lijden. Aan het woord komen de van moord verdachte kinderen van mevrouw De Jong. en de Eindhovense huisarts Jos Dijkmans, die het aantal ouderen dat een eind aan zijn of haar wil maken, ziet groeien. Verpleeghuisdirecteur Den Uil, psychiater Rob Kok, CDA-Kamerlid Janneke Schermers, Corrie Klumpers (haar man stierf na een lange lijdensweg een natuurlijke dood) en oud-huisarts Willem Zelvelder geven hun visie. Ned.2, 21.10-22.00u.

kunst en cultuur

Vals plat. Nieuwe serie van elf afleveringen over alledaagse mensen en hun bijzondere verhalen. Gepresenteerd door Hakim en gemaakt door regisseurs met verschillende culturele achtergronden. Vandaag een portret van de Chinese Nederlandse Mona Zhimin Tang die wordt achtervolgd door de Chinese politie omdat zij openlijk aanhanger is van de in China verboden Falun Gong. Verder het verhaal van de Nederlands-Indonesische Willem Bekink, een van de weinigen in West-Europa die les mag geven in Japans zwaardvechten. Ned.2, 16.30-16.55u.

Van de straat. Kunst in de openbare ruimte. Vandaag: rondjes draaien om een rotonde in Leusden en rijksbouwmeester Mels Crouwel over het bijzondere project ‘De Jouwe, De Mijne’ in Hoogeveen. Met Ned.2, 17.00-17.22u.

Poëzie animatie. Korte animatiefimpjes bij gedichten. Deze week het gedicht Aan Rita van Piet Paaltjens. Ned.2, resp. 17.19-17.20u. en 17.50-17.55u.

Museumgasten. Serge-Henri Valcke en Petra Laseur gaan in de Koninklijke Porceleyne Fles in Delft het beroemde Delfts blauw bekijken. Ned.2, 17.20-17.40u.

Culture show. Mark Kermode vervolgt zijn missie om Danny Boyle’s film Alien live triangle eindelijke uit te brengen. Verder een special over kunstenaar Marcel Duchamp en een interview met Stone Roses-guitarist John Squire, die nu schilder is. BBC2, 20.10-21.00u.

amusement

Finale Idols. Na tien live-shows vanavond het uur der waarheid. De kijkers mogen beslissen wie Idol 2008 is: Nathalie of Nikkie. Presentatie Wendy van Dijk en Martijn Krabbé. RTL 4, 20.00-21.30u. RTL 5, (Idols backstage) 21.30-22.30u. Uitslag RTL 4, 22.30-23.00u.

Chantal@Avro.nl. Chantal Janzen op bezoek bij acteur en zanger Stanley Burleson. Ned.2, 20.15-21.05u.

Have I got news for you. Satirische nieuwquiz. BBC, 22.00-22.30u.

Rayman is laat. Oud-wielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel is bij Tante Es. Lange Frans doet Rood Wit Blauw, Quintis bereidt zich voor op de Olympische Spelen en de muziek is van Leaf. Ned.1, 22.25-23.15u.

sport

NOS Studio Sport. Met o.m. wielrennen: de Omloop Het Volk. Ned.1, 14.20-17.25u.

RTL Voetbal: Eredivisie. Samenvattingen van de wedstrijden NAC – Breda, FC Twente – SC Heerenveen, De Graafschap – Willem II en Roda JC – AZ. RTL 4, 23.00-0.20u.