Rijkswapen toont slechts buik- en liesbeharing leeuw

In NRC Handelsblad van 25 februari worden op pagina 2 de gewenste wijzigingen in het nieuwe rijkslogo vermeld. Onder andere krijgen de leeuwen wildere manen en de geslachtsdelen worden geaccentueerd. ”In het officiële rijkswapen zijn de penissen van de leeuwen duidelijk zichtbaar”. Deze onzin is de laatste maanden herhaaldelijk verkondigd.

Wat in het rijkswapen zichtbaar is is de buik- en liesbeharing, de tegenhanger van okselhaar, die bij mannelijke leeuwen groeit, vooral in gevangenschap. Die is in het wapen enigszins gestileerd weergegeven.

Wie dat niet gelooft moet toch maar eens in Artis of Blijdorp naar de leeuwen gaan kijken. Bij gebrek daaraan is een blik op een huiskater ook genoeg. Een kattenpenis is nooit zichtbaar in de positie die de wapenleeuwen aannemen. Wel onder de staart, aan de achterkant, en heel bescheiden. Leeuwen zouden, als ze als mensen dachten, in heel grote auto`s rijden.

    • Frits Burghardt