NRC-lezer snakt naar wijn, is ijdel en wil op reis

M, het maandblad van deze krant, organiseerde vorig maand een loterij. Hierboven de winnaars, en hieronder een bericht aan de ruim dertigduizend deelnemers.

Is dit uw envelop? Mail naar achterpagina@nrc.nl Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

Beste lezer, u heeft ons verrast. Met de loterij ‘M is jarig, M trakteert!’ vierde de redactie vorige maand het 100ste nummer van het maandblad van de krant. Met een baaierd van cadeaus uit onze webshop, aangevuld met bijzondere ontmoetingen met redacteuren, hoopten we u een plezier te doen.

Dat u zó massaal zou meedoen, hadden we allerminst verwacht. In juten zwartepietenzakken kwamen de medewerkers van de postkamer drie weken lang uw inzendingen brengen – met het verzoek of we een volgende keer alsjeblieft niet opnieuw het reguliere postbusnummer van de krant willen gebruiken.

Ruim 30.000 deelnameformulieren kwamen er binnen. Nooit geweten dat er zoveel verschillende postzegels in omloop zijn – al zagen we ook zegels uit het guldentijdperk voorbijkomen. Even verbazingwekkend was de grote diversiteit in enveloppen. Zo gebruikten sommige inzenders A4- en zelfs A3-enveloppen om hun formulier in te sturen. Ook ontvingen we felicitatie-enveloppen (waarvoor dank), kaarten in de vorm van een voetbal (inderdaad, van lezers die met sportverslaggever Guus van Holland naar een voetbalwedstrijd willen), en een rouwenvelop. Enige honderden formulieren werden verstuurd in bedrijfs- en overheidsenveloppen met een portistempel ‘van de zaak’.

Maar het meest verrast zijn we door uw keuzes. Op het deelnameformulier mocht u maximaal drie cadeaus aankruisen. Door die beperking konden we met een aselecte steekproef van 500 formulieren een redelijk nauwkeurig beeld krijgen van uw smaak.

Welke geschenken staan bovenaan uw gezamenlijke verlanglijst? Niet de cultureel meest verantwoorde cadeaus. De cd-box met hoogtepunten uit 400 jaar opera, de zes meesterwerken uit de Franse filmgeschiedenis op dvd, en de cassette met romans van Dostojevski en Flaubert eindigden buiten de toptien.

Veel lezers willen het liefst een redacteur ontmoeten. Bijvoorbeeld met muziekredacteur Kasper Jansen naar het Concertgebouworkest, of worst maken met thuiskok Marjoleine de Vos. Maar ook dat zijn niet de favoriete presentjes van de NRC-lezer.

Wat u dan wel wenst? Op basis van de steekproef kan geconcludeerd worden dat de NRC-lezer van drank houdt, ijdel is en graag op reis wil.

Liefst één op de vier inzenders heeft gekozen voor de doos met 12 flessen Domaine Lorgeril, de rode huiswijn van de NRC Handelsblad Wijnclub. Bijna even populair is het portret door Vincent Mentzel: 24 procent van de inzenders wil graag door de staffotograaf van de krant vereeuwigd worden. Nieuws waar Mentzel met een lach op reageert: „Voor mij het bewijs dat onze lezers toch smaak hebben.”

Ook in de topdrie, en bijna even populair als de Mentzel-foto, is de reis naar Sint Petersburg.

Wat verder opvalt: één op de zes inzenders wil graag een bezoek brengen aan de redactie van de krant. De avonturen van Tom Poes zijn onverminderd populair (de wens van 13 procent van de inzenders). Originele tekeningen van Kamagurka en Fokke & Sukke zijn even geliefd (beide 5 procent).

De beheerder van de webshop is vooral verrast over de populariteit van de cd-box met ‘de mooiste liedjes’ van Ramses Shaffy en Liesbeth List. Die verzameling is tweemaal vaker aangekruist dan de cd-boxen Stabat Mater en Te Deum, die voor veel meer omzet zorgen. „Bach en Pergolesi worden gekocht, Ramses Shaffy krijg je liever cadeau”, is zijn conclusie.

Met afstand het minst geliefd is de mogelijkheid om een keer met een krantenbezorger mee te lopen. Toch is ook dit ‘cadeau’ op circa een half procent van de formulieren aangevinkt.

Rest één raadsel. De redactie ontving een deelnameformulier dat als gevolg van vandalisme van een brievenbus in Amsterdam beschadigd is geraakt. „Door bluswerk van de brandweer is tevens enige waterschade ontstaan”, schrijft Laurens Rook, coördinator Ketenkwaliteit bij TNT Post, in een brief die de geblakerde envelop vergezelt.

De lezer die de hierboven afgebeelde envelop als de zijne herkent, krijgt van de redactie de poedelprijs, een cd met opnamen van Music for the Royal Fireworks van Georg Friedrich Händel.

    • Arjen Ribbens