Nederlandse design fleurt Madrid op

Met een modeshow op straat werden de bewoners van Madrid gewezen op de ‘Maand van het Hollandse Design’. „Minder afgewerkte mode dan je vaak ziet. Praktisch ook.’’

Modellen toonden gisteren in de straten van Madrid Nederlandse mode, ter ere van de Maand van het Hollandse Design. Foto Bernardo Diaz. Desfile Mes del Diseño Holandes. (M2) Desfile Mes del Diseño Holandes. (M2)
Modellen toonden gisteren in de straten van Madrid Nederlandse mode, ter ere van de Maand van het Hollandse Design. Foto Bernardo Diaz. Desfile Mes del Diseño Holandes. (M2) Desfile Mes del Diseño Holandes. (M2) Díaz, Bernardo

Verbaasde blikken worden gevolgd door druk commentaar en hier een daar een uitroep. De straatmodeshow van studenten van de Academie voor beeldende kunst en vormgeving Arnhem (Artez) oogst bijval in de straten van het centrum van Madrid. „Hé freaks!”, grijnst een jongen voor een zaak met sportschoenen als de zwartgrijze creaties op hoge hakken en met blauwgroen geverfde lippen door de winkelstraat paraderen. Interessant, vindt een man van middelbare leeftijd met een kennersblik. „Minder afgewerkte mode dan je vaak ziet. Praktisch ook, heel functioneel.” Geweldig, meent een dame even verderop. „Normaal gesproken kom je een modeshow niet snel binnen. En hier is het toegankelijk voor iedereen. De mode ligt op straat.”

Met de straatmodeshow is gisteren de Maand van het Hollandse Design in Madrid officieel geopend. Het evenement, een initiatief van de Nederlandse ambassade, bestaat uit tentoonstellingen, presentaties, uitwisselingen tussen kunstacademies en conferenties rond het Nederlandse design. „Nederland heeft een sterke traditie op het gebied van ontwerp. In een stad als Madrid zijn de mensen daar zeer enthousiast over”, zegt ambassadesecretaris Friso Wijnen.

Met de economische hausse in Spanje als steun in de rug wil de burgemeester Madrid een plaats geven in het rijtje Londen, Parijs en Berlijn. „We willen van Madrid een internationale stad maken en op het gebied van vormgeving geldt Nederland als een essentieel voorbeeld”, beaamt de coördinator van stedelijke kunstruimtes, Carlos Baztán. Nu telt Madrid vaak wat oudbakken stadsmeubilair en kampt de stad met een enigszins lukrake inrichting van de openbare ruimte. Eeuwige rivaal Barcelona heeft op dit punt een betere reputatie. Dat werkt stimulerend: Madrid heeft juist een vormgevingsinstituut op poten gezet in het voormalige slachthuis. Het is een van de ruimtes die de komende weken zal worden benut voor tentoonstellingen en andere activiteiten in het kader van het Nederlandse ontwerp.

Het spits werd gisteren afgebeten door Piet Hein Eek, met een expositie van zijn sloophoutmeubelen in de sjieke hoofdstedelijk kunsttempel Bellas Artes. Ook hier klonken enthousiaste reacties bij de kasten, tafels en stoelen van het hergebruikte hout waarmee Eek sinds enkele jaren internationaal in de belangstelling staat. De algemene tendens van duurzaamheid en hergebruik begint ook in Spanje post te vatten.

Op de agenda voor de komende weken staat onder meer een ‘ontwerproute’ met een twintigtal tentoonstellingen en exposities, verspreid over de stad. Daar kunnen bezoekers onder meer meubeltentoonstellingen met ontwerpen van Gispen, Ahrend, Rietveld zien en werk van boekontwerpster Irma Boom. Verschillende musea en ontwerpinstituten organiseren presentaties en debatten, onder anderen met de directeur van het Architectuur Instituut, Ole Bouwman en met Droogmedewerker Jurgens Bei.

Hoewel het niet de bedoeling is om van de maand van het Nederlandse ontwerp een jaarlijks terugkerend evenement te maken, hoopt initiatiefnemer Wijnen dat er blijvende uitwisselingen ontstaan tussen de betrokken instellingen. Medeorganisator en directeur van het Spaanse designtijdschrift Experimenta, Pierluigi Cattermole, noemt de designmaand al een bijdrage op zichzelf. „Het Hollandse ontwerp weerspiegelt een mentaliteit van vrijheid. Het bepaalt voor een belangrijk deel de kwaliteit van ons dagelijks leven. Spanje heeft op dit gebied nog een lange weg te gaan en Nederland dient als een internationale referentie.”

‘Mes del Diseño Holandés’ vindt tot en met maart plaats in Madrid, met enkele evenementen in april en mei. Meer inlichtingen zijn te vinden op www.holamad.com

    • Steven Adolf