Nederland doet mee aan missie in Tsjaad

Nederland stuurt zestig mariniers naar het oosten van Tsjaad. Dat heeft de ministerraad gisteren besloten. De militairen zullen deelnemen aan de militaire missie van de Europese Unie in het Afrikaanse land.

De EU-macht Eufor/Tchad/RCA heeft als doel het grensgebied met de Soedanese provincie Darfur te stabiliseren. In Darfur voeren Arabische milities een terreurcampagne tegen de lokale bevolking. Honderdduizenden Darfuri zijn inmiddels naar Tsjaad uitgeweken. Dat land is echter ook verre van stabiel. Tsjadische rebellen opereren in het grensgebied en trokken in februari zelfs op naar de hoofdstad N’Djamena.

De EU-missie telt circa 4.000 militairen en staat onder leiding van Frankrijk, dat ruim 2.000 militairen levert. De Nederlanders vallen onder een Iers bataljon in het zuiden en zullen verkenningstaken uitvoeren. De Nederlandse bijdrage geldt voor de duur van het mandaat van de EU-operatie: één jaar. Daarna zullen de VN de missie overnemen. De missie, die is geautoriseerd door de Veiligheidsraad, valt onder artikel 7 van het VN-handvest, dat het gebruik van geweld toestaat. De EU-macht dient zich echter strikt afzijdig te houden van interne conflicten.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de neutraliteit van de missie, aangezien ‘lead nation’ Frankrijk de Tsjadische president Idriss Deby openlijk steunt. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) zei deze week dat deze zorgen ongegrond zijn.

Nederland overweegt ook met een veldhospitaal deel te nemen aan UNAMID, de vredesmacht van de VN en de Afrikaanse Unie in Darfur. Of deze missie doorgaat, is nog onzeker. Vooral de beveiliging van de medische eenheid is een probleem.