Nadia Yassine

Als het Marokkaanse bewind het dit keer wil, zal Nadia Yassine (1958), dochter van sjeik Abdessalam Yassine van de islamistische Al Adl Wal Ihsane (Rechtvaardigheid en Zorg), deze maand voor de rechtbank moeten komen. Dit omdat zij enkele jaren geleden openlijk heeft gepleit voor de instelling van een Islamitische Republiek in Marokko. Een directe aanval op de koning geldt als een staatsgevaarlijk vergrijp.

De rechtzaak is een aantal keren uitgesteld, want de machthebbers weten dat ze te maken met een vrouw die van publicitair stuntwerk houdt. Yassine verscheen al eens met afgeplakte mond op de stoep van het gerechtsgebouw. Als dochter van de sjeik, die nu al jaren op sterven na dood is, wist ze uit te groeien tot officieus woordvoerder van de fundamentalistische Al Adl-beweging. Deze half getolereerde sekte, met een niet onaanzienlijke aanhanger, geldt als een potentieel gevaar voor de zittende politieke macht in Marokko. Welbespraakt en intelligent als zij is, werd zij het symbool voor actieve rol van vrouwen in deze beweging. Met emancipatie heeft dat weinig te maken: Nadia Yassine liep voorop in de demonstraties tegen het nieuwe huwelijksrecht dat de positie van vrouwen gelijkwaardiger maakt. De opvattingen van Al Adl zijn in dit opzicht aartsconservatief.

    • Steven Adolf