Medvedev komkommers

500 g kleine komkommertjes5 takjes dille3 ontvelde knoflooktenen3 kruidnagels3 eetl. grof zeezout

Morgen wint de Russische vice-premier Dmitri Medvedev waarschijnlijk de Russische presidentsverkiezingen. Medvedev die als liberaal bekend staat at tijdens een bezoek aan de Siberische stad Barnaoel met genoegen enkele ogoertsi uit het vuistje, ingemaakte komkommertjes die in tegenstelling tot onze augurken of zure bommen niet zoetig maar zout van smaak zijn. Deze komkommertjes waren tot tevredenheid van Medvedev in de streek geteeld en niet geïmporteerd. Hij meldde de aanwezige journalisten dat de Russen Russische komkommers moeten eten en geen Hollandse.

Een recept voor op traditionele Russische wijze ingemaakte komkommers is zelfs in de Franse Gastronomische Larousse opgenomen. Dit recept is, vergeleken met het oer-recept eenvoudig. In het bewerkelijke ouderwetse recept wordt aangegeven dat grote hoeveelheden komkommers met druivenbladeren en bladeren van de eikenboom en kersenboom, dille of wilde basilicum, mierikwortel, knoflook, plakken roggebrood of wittekoolbladen in een houten kuip worden gelegd, waarna gezouten water wordt toegevoegd.

Het kan ook op een moderne manier. Deze op een snelle manier ingemaakte zoute komkommertjes kunnen na twee dagen worden gegeten. Overigens zijn geïmporteerde Russische augurken te koop in Russische supermarkten in Amsterdam (Troyka) en Rotterdam (Berezka).

Voor de doe-het-zelver: koop bij een Marokkaanse of Turkse supermarkt, biologische winkel of een goed gesorteerde groenteman stevige komkommertjes die niet langer dan 15 centimeter zijn. Snijd een stukje van de uiteinden. Breng 1 liter water met 3 eetlepels grof zeezout aan de kook. Laat het water afkoelen. Stop de komkommertjes met de takjes dille – stelen en blaadjes – de knoflooktenen en kruidnagels in een goed schoongemaakte glazen pot. Giet het zoute water in de pot en sluit die goed af. Zorg dat de komkommers helemaal onderstaan. Laat de komkommertjes 2 dagen op een koele plaats op smaak komen.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker