Malden – Breedeweg

Aan de wandel op de MookerheiMalden – Breedeweg. We gingen even de mist in. Nu zijn we er weer uit en ook uit de Maldense buitenwijk waar beddengoed vlagt op de eerste etages en voortuinen alle ijdelheid schuwen.

Dan het bosgebied ernaast: Heumens Heem (wie niet vrolijk wordt van zo’n naam begrijpt iets belangrijks niet). Dat ligt met zijn dikke aardwalletjes fraai te zijn. De zon giechelt de nevel weg en kriebelt de stammetjes, van eik en els en zo, zo gewiekst dat ze sidderen van de pret. Een onzichtbare specht klopt en boort maar eens wat. Blad dat allang dood is ritselt, want er steekt een eekhoorn over. Hij lijkt op een lopend vuurtje.

De eerste vlakte is een zweefvliegtuigveld, vandaag het trainterrein voor vliegeraars. De vliegers, op het oog weinig kleiner dan zweefvliegtuigen, zweven ook, zij het aan een snoer. Hun bazen dragen geruite overhemden.

We lopen door, we willen naar de Mookerhei. De zon is gaan liggen nu, wolken dekken hem toe. Maar de atmosfeer blijft licht en daas, passend bij het jachtslot Mookerheide. Zodra ik deze oefening in Jugendstil uit 1901 (Fritz Lang ontmoet Walt Disney) in het oog krijg, stapt er een kerel in jagersjas met twee jachthonden de struiken uit. Achter een hek heffen grauwe keien hun koppen – want ze zijn herten en ze demonstreren hoe hun schutkleur werkt.

Is dit toeval? Nee, want dat bestaat niet.

Man leest een wegwijzer voor. Lodewijkstraat, Avilaweg, H. Van Nassaulaan. De complete ellende van de Slag op de Mookerhei van vijftienzoveel is in deze driesprong samengevat: twee Prinsen van Oranje en een Spaanse Don. Hun namen staan voor de duizenden lijken uit die Slag, die de Mookerheide zijn spreekwoordelijk naargeestige faam bezorgde. Lopen we daarom fout? Of komt dat doordat routeboekje en plattegrond niet overeenkomen met de markeringen? Met een omweg (geen straf want via rul ruiterpad) zijn we er dan toch. Op de Mookerheide.

Ruig en indrukwekkend is hij. Je loopt erover en je gaat op in zijn glooiingen. Hij ziet op voorname wijze bleek, vol velden vergeeld pijpestrootje met grijze vlekken hei en lappen zand ertussen. Onverwacht biedt de Mookerhei zicht op de Maas. En op een bomeneilandje er middenin, een juweel van ijl groen glas.

Opnieuw sorry-voortuintjes, nu in een dorp dat Grafwegen heet. er is ook een bordje, aangeboden door een Japanse Wandelvereniging. Ik zie het voor me: burgemeester, toespraken, onthulling. En dan dit ding op een paaltje. Lief.

15 km. Kaarten 15, 16, 17 uit Streekpad Nijmegen. De bussen 5b (Breedeweg/Groesbeek, halte Kerkplein) en 83 (Malden, halte Grootveldschelaan) verbinden begin- en eindpunt van de wandeling. Overstappen in Nijmegen (halte Centraal Station). Inl. 0900 9292 of www.9292ov.nl
    • Joyce Roodnat