Machtsstrijd?

Wielerunie UCI en ASO, organisator van onder meer Parijs-Nice en de Tour de France, voeren een machtsstrijd. Hoe funest is dit conflict voor de wielersport?

Patrick Lefevere, manager Belgische wielerploeg Quickstep, opgestapt als voorzitter belangenvereniging AIGCP van ploegen in ProTour (wedstrijdcyclus UCI), uit onvrede over ruzies tussen UCI en organisatoren grote rondes (Frankrijk, Italië, Spanje): „Deze machtsstrijd is minstens zo kwalijk voor de wielersport als doping. Als de ploegen meedoen aan Parijs-Nice [wat ze doen], dreigt de UCI met uitsluiting van deelname aan de WK en de Spelen [UCI riep op tot boycot wegens weigering ASO om ProTour-ploeg Astana toe te laten]. Als de ploegen niet deelnemen, mogen ze van ASO niet meedoen aan Parijs-Roubaix en de Tour de France. Een keuze tussen de guillotine en het pistool. Dit is een zware impasse. Zolang er geen oplossing is, moeten ploegen en renners zeggen: ‘We rijden geen koersen meer.’ Dat kunnen de UCI en ASO zich niet permitteren. In deze situatie moet je handelen als één groep en één taal spreken, maar de ploegen zijn niet verenigd. De ploegen zijn de grootste slachtoffers. Die hebben zekerheid nodig over deelname aan koersen. Vind anders maar eens een sponsor.”

Jacques Hanegraaf, eigenaar wielerploeg Cycle Collstrop, vorig jaar met zijn ploeg Unibet.com door ASO geweerd uit Parijs-Nice: „Het kwaad is al geschied. ASO en UCI hebben de wielersport de afgelopen twee jaar zolang onder water gehouden, dat reanimatie onmogelijk is. Dit is een herhaling van de discussie van vorig jaar [UCI riep op tot boycot Parijs-Nice wegens weigering ASO om Astana en Unibet.com toe te laten]. De Franse ploegen werpen zich op het vlot van ASO en de andere ploegen lopen over, terwijl de UCI langs de kant staat te zwaaien. Je denkt toch niet dat de UCI ploegen die meedoen aan Parijs-Nice, hun ProTour-licentie afneemt of ze uitsluit van het WK? Wat stelt dat WK dan nog voor in een olympisch jaar? Dit gaat helemaal niet over Parijs-Nice, maar over de Tour de France. ASO wacht niet voor niets met het bekendmaken van de Tourdeelnemers. ASO heeft de politieke macht. De ploegen vormen geen eenheid, hebben geen strategie en gunnen elkaar niets. Dit politieke spel schrikt sponsors af. Grootste slachtoffer is de wielersport.”

Michael Boogerd, oud-renner Raboploeg: „Heel kwalijk dat de UCI en ASO elkaar en de ploegen chanteren door te dreigen met uitsluiting van deelname aan koersen. Het wielrennen gaat niet kapot, maar op de korte termijn is deze tweestrijd heel slecht voor de sport. ASO heeft de grote koersen in handen. Voor een renner zijn de Tour of Parijs-Roubaix de belangrijkste wedstrijden om te schitteren. ASO wordt gesteund door de organisatoren van de Giro en Vuelta en doet geen concessies; de UCI wil niet over zich heen laten lopen. De ploegen zijn onderling verdeeld en vormen geen machtsblok. Er staat ook geen grote renner op die zegt: ‘Jongens, we trekken één lijn.’ De renners wordt niets gevraagd. Zij zijn het grootste slachtoffer.”

Egon van Kessel, bondscoach Nederlandse wielerploeg: „Dieper kunnen we niet vallen. Over de rug van de renners wordt een ordinaire machtsstrijd uitgevochten, met de wielersport als grootste slachtoffer. Het valt naar buiten toe niet uit te leggen wat er allemaal gebeurt. Als er geen oplossing komt, kan dit funest zijn voor het aantrekken van sponsors. De ploegen en renners vormen geen machtsfactor. ASO heeft met de Tour een machtige troef in handen en gebruikt dat bewust. De huidige machthebbers hebben zoveel lelijke dingen tegen elkaar gezegd, dat ze moeilijk zijn te verzoenen zonder gezichtsverlies te lijden. Om de partijen tot elkaar te brengen, moet een bemiddelaar van buiten de wielerwereld worden gezocht.”

Wim Van Herreweghe, organisator Ronde van Vlaanderen en Omloop het Volk: „Als er geen oplossing komt voor dit conflict en een breuk ontstaat in de wielerwereld, maakt dat een hoop kapot. De beweegredenen van zowel UCI als ASO zijn begrijpelijk, maar liggen ver uit elkaar. Beide partijen moeten water bij de wijn doen. De UCI en ASO moeten leiderschap tonen, hun gemeenschappelijke belangen vinden en gezamenlijk voor de wielersport gaan staan.”

    • Pieter de Vries