Krakende gewrichten

Artrose is naar mijn mening een te ernstige aandoening om alleen met een pil van een drogist te bestrijden (`Krakende gewrichten`, NRC Handelsblad Wetenschapspagina 21 februari). Effectieve aanpak bestaat uit degelijk onderzoek, deskundig afgestemde oefeningen, gerichte behandeling met voor de patiënt passende medicijnen en voedselsupplementen. In het onderzoek waarover u bericht kregen artrosepatiënten alleen glucosamine of een placebo. De conclusie is dat glucosamine echt niet beter is dan een neppil. Volgens mij blijkt uit het artikel, dat glucosamine nauwelijks helpt, als er alleen maar regelmatig een pilletje wordt geslikt. Over wat wel werkzaam is, staat niets in dat artikel. Bij mij is het probleem van artrose aardig verholpen. Een (complementaire) arts heeft mij eerst goed onderzocht en geconstateerd dat mijn gewrichten enigszins ontstoken waren; deze ontsteking heeft hij bestreden. Daarna heeft hij onderzocht welke middelen bij mij reageren en hij heeft die voorgeschreven; inderdaad zat daar glucosamine bij. Een fysiotherapeut heeft de spieren rond mijn knieën gestimuleerd, oefeningen geadviseerd, geholpen met het uitzoeken van goede hardloopschoenen en aanwijzingen gegeven voor een aangepast hardloopschema. Met dit hele complex van oefeningen en voedingssupplementen kan ik nu weer aardig lopen en sporten. Vorig jaar liep ik de city-pier-city (halve marathon 21,1 kilometer) in 2 uur, 9 minuten en 4 seconden; praktisch 10 km per uur. Deze liep ik een maand voordat ik 65 jaar werd. Geen slecht resultaat van het werken aan mijn conditie met onder meer glucosamine.

    • Jhr. Ir. J.A. Stoop