Koop! en zadel kinderen op met schuldgevoel

Volgens minister Rouvoet is het „een interessante discussie die we moeten gaan voeren”: heeft Nederland meer kinderen nodig? Debat hierover is volgens Rouvoet nodig omdat het Nederlandse geboortecijfer van 1,7 per kind, binnen Europa niet slecht, zou moeten stijgen naar 2,1 om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Verschillende auteurs nemen de handschoen op. Over wat de overheid kan doen zonder in de slaapkamer te komen.

Er moeten meer kinderen geboren worden, vindt minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet. Meer kinderen kunnen volgens hem helpen om de kosten van de vergrijzing op te vangen. Op dit moment heeft een gemiddeld Nederlands gezin 1,7 kind en dat aantal moet omhoog, aldus Rouvoet.

Zou de minister ook weten waaróm het gemiddelde gezin in Nederland maar 1,7 kind heeft? Heeft hij bijvoorbeeld enige idee wat een paar stevige kinderschoenen kost? Of een dagje met de kinderen naar de Efteling? Kinderen kosten bakken met geld, zeker als ze groter worden. Kleding, schoolboeken, studiereisjes en aanverwante artikelen – het is voor een modaal gezin bijna niet te betalen.

Zoon D. zeurt al maanden om een Wii spelcomputer. Maar ik ben niet gek: veel te duur. Natuurlijk was ik een rotmoeder. Zijn vriendjes hebben allemaal een Wii en hij is de enige die er geen mag. Inderdaad, in veel huiskamers stond een glimmend apparaat en de moeders waren laaiend enthousiast.

Ik ben ook om. Het is zaak veel te investeren in mijn kinderen, zodat zij zich enorm schuldig en verplicht voelen als het paybacktime is. Ik heb dus voor zoon een Wii gekocht, en hij is niet eens jarig. Voor mijn dochter heb ik mijn spaarcenten gestoken in een barbiekasteel met alles erop en eraan. En ik houd het vanaf nu ook allemaal bij, op een lijstje. Elk cadeautje, elk paar nieuwe schoenen, ieder dagje pretpark dat ze krijgen, wordt nauwkeurig genoteerd. Daar kan ik dan mee zwaaien als er twijfelachtigheid is, op het moment dat zij mij moeten verzorgen en onderhouden.

Elsbeth Romeijn

Zoetermeer

    • Elsbeth Romeijn Zoetermeer