Keith tegen jeugd: ‘Blijf toch van die drugs af’

Keith Richards, gitarist van rockband The Rolling Stones, roept jongeren op geen drugs te gebruiken: „Blijf toch van de dope af. Stop ermee, het is het niet echt waard. Ik ken de aantrekkingskracht, maar het is het niet waard.”

Richards deed zijn uitspraak in het Britse poptijdschrift Uncut, naar aanleiding van Shine A Light, de concertfilm die Martin Scorcese onlangs maakte van The Rolling Stones.

Het gebruikersadvies van de 64-jarige Richards is opmerkelijk omdat hij, hoewel officieel afgekickt, een der beroemdste junkies ter wereld blijft. Vorig jaar bekende hij zelfs de as van zijn overleden vader te hebben gesnoven, iets wat hij later weer ontkende. Dat maakt zijn advies ongeveer even opmerkelijk als de benoeming van grootverbruiker Elvis Presley in 1970 tot ‘speciale anti-drugs agent’, door de toenmalige Amerikaanse president Nixon.

In het vraaggesprek noemt Richards zijn collega Mick Jagger een controlefreak: „Mick is een maniak. Hij kan ‘s ochtends niet opstaan zonder dat hij precies weet wie hij gaat bellen. Ikzelf dank ‘s ochtends altijd eerst God dat ik weer wakker ben worden. Vervolgens doe ik drie uur niets.”

Over Jagger als podiumbeest zegt hij: „Sorry dat ik lach, maar hij is een beetje ijdel, laat ik het zo zeggen. Maar we willen graag een ijdele vent voorin, toch? Dan kan de rest van de band ondertussen rustig zijn werk doen. Met alleen ijdelheid komt een band niet ver, maar een band kan de ijdelheid wel een stuk op weg helpen.” Richards maakt ook Jaggers liefde voor de sportschool belachelijk: „Ik sta twee uur per avond op het podium, dat lijkt me genoeg training. En dan kruip ik snel op de vrouw. Bonka bonka, weet je wel.”