Karzai ontslaat gouverneur van Helmand

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft gouverneur Asadullah Wafa van de zuidelijke provincie Helmand gisteren ontslagen. Wafa was anderhalf jaar geleden aangesteld om de veiligheid te verbeteren, maar is daar niet in geslaagd.

Er is nog geen vervanger aangesteld. Dat betekent dat Helmand, het centrum van de strijd tegen de Talibaan en van de Afghaanse opiumproductie, nu zonder directe regeringsvertegenwoordiger zit. De regering heeft geen reden gegeven voor Wafa’s ontslag.

Voordat Wafa eind 2006 in Helmand begon was hij gouverneur geweest in de oostelijke provincies Paktia en Kunar, belangrijke doorgangsgebieden van de Talibaan vanuit Pakistan. Karzai plaatste Wafa over naar Helmand, waar de Talibaan die zomer felle strijd hadden geleverd tegen de Britten, die toen aan de NAVO-missie ISAF-III begonnen. Wafa’s voorganger Mohammad Daud was omstreden omdat hij banden met drugshandelaren zou hebben. Met diens onderhandeling was een akkoord tot stand gekomen over het stadje Musa Qala. Lokale stammen zouden voor de veiligheid zorgen als de Britten zich zouden terugtrekken. Het stadje werd ingenomen door de Talibaan en kon pas afgelopen december heroverd worden.

Karzai zei in januari in Davos dat hij Daud onder Amerikaanse en Britse druk had vervangen en dat de terugkeer van de Talibaan te wijten was aan een tekort aan Britse manschappen. „Daarvoor [voor Dauds vervanging, red.] hadden we volledige greep op Helmand. [..] Zowel de Amerikaanse als de Britse militairen verzekerden me dat ze wisten wat ze deden en ik maakte de fout naar ze te luisteren. Toen zij naar Helmand kwamen, kwamen de Talibaan.” Groot-Brittannië heeft 8.000 man gelegerd in Helmand, op de Amerikanen na de grootste troepenbijdrage aan ISAF.

Karzai is de afgelopen maanden vaker in conflict geraakt met de Britten. In januari zag de Britse diplomaat Paddy Ashdown af van de functie van VN-gezant voor Afghanistan, omdat Karzai hem niet steunde. In december zette Karzai een Ierse en een Britse diplomaat uit omdat zij contacten zouden hebben gehad met de Talibaan tijdens een bezoek aan Musa Qala.

Wafa zei gisteren dat hij Karzai zelf om ontslag had verzocht. Ook hij heeft het afgelopen jaar geregeld meningsverschillen gehad met de Britten over de te gebruiken strategie tegenover de Talibaan, en over de opiumbestrijding. (AP, Reuters, AFP, BBC)