Kabinet wijst Wilders op gevaar film

Minister-president Balkenende heeft Geert Wilders namens het kabinet met klem opgeroepen na te denken over „de mogelijke consequenties van zijn daden” voor hij zijn anti-Koranfilm uitzendt.

De fractieleider van de PVV moet volgens de premier „bij zichzelf te rade gaan” en „zelf de risico’s afwegen”. Wilders reageerde gisteravond laconiek. „Het kabinet mag dan buigen en capituleren voor de islam, ik zal dat nooit en te nimmer doen.” Hij liet weten dat de film af is en in maart „op internet en/of televisie” wordt uitgezonden.

De premier las gisteren na afloop van de ministerraad een verklaring voor waarin hij de buitenlandse bedreigingen naar aanleiding van de film veroordeelde, maar ook duidelijk maakte dat de regering niet de standpunten van Wilders deelt. In de persconferentie die volgde zei de premier rekening te houden met ernstige represailles van extremisten als Wilders zijn omstreden film Fitna uitzendt. Balkenende: „Nu al moet rekening worden gehouden met ernstige risico’s voor Nederlanders en Nederlandse belangen in verschillende landen.” Hij zei doden bij aanslagen niet te kunnen uitsluiten.

Het kabinet vergaderde gisteren urenlang over de kwestie. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) had Wilders donderdagavond opgeroepen zijn film niet uit te zenden. Volgens bronnen rond het kabinet viel dat verkeerd bij het PvdA-deel van de coalitie, omdat de bewindsman hiermee inbreuk zou maken op de vrijheid van meningsuiting. Vicepremier Bos (PvdA) sprak na afloop van de ministerraad over „een van de beste discussies die ik heb meegemaakt”. Over Verhagen zei Bos: „De heer Verhagen heeft zich ook gerealiseerd dat hij misschien een beetje voor zijn beurt sprak, gisteravond, maar daar gaat het niet om. We begrijpen heel goed waarom hij dat deed. De zorgen die hij heeft, zijn terecht. De signalen die we krijgen uit het buitenland, die zijn heel ernstig.”

Premier Balkenende noemde drie recente voorbeelden van zorgwekkende signalen: op een festival in Egypte is een Nederlandse kinderfilm geweerd; de Taliban hebben acties aangekondigd tegen Nederlandse militairen in Afghanistan en stewardessen zijn bang om op bepaalde vluchten mee te gaan. Voor een binnenlandse terreurdreiging waren „tot nu toe geen duidelijke signalen”.

De grote ondernemersorganisaties en de technologie-, industrie- en metaalsector hebben Wilders gisteren opgeroepen zijn film niet uit te zenden om de schade voor het bedrijfsleven te beperken. „Wilders moet zich goed realiseren wat de vergaande gevolgen kunnen zijn van de beoogde film”, aldus voorzitter Wientjes van VNO-NCW in een verklaring. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) heeft een reis naar Somalië afgeblazen na directe bedreigingen. Deze bedreigingen zouden te maken hebben met Wilders’ film.

Film Wilders Pagina 3

Zaterdag &cetera pagina 14