In Feiten

Maandag 25 februari

In de Bossche wijk Kruiskamp brandt in de nacht van vrijdag op zaterdag een gebouw af dat een daklozenopvang zou worden. Buurtbewoners kijken juichend toe.

Met vier Oscars is de film ‘No Country for Old Men’ van Joel en Ethan Coen de grote winnaar van het Oscargala in Los Angeles.

De nieuwe president van Cuba, Raúl Castro, belooft in zijn eerste toespraak meer aandacht voor de ‘materiële en spirituele basisbehoeften’ van de Cubaanse bevolking

Dinsdag

Minister van Justitie Hirsch Ballin wil af van het begrip ‘allochtoon’. Taalkundige Renkema noemt dit streven zinloos.

Een Kamermeerderheid wil dat minister van defensie Middelkoop naar Uruzgan gaat om de militairen daar uitleg te geven over het onderzoek naar het incident met eigen vuur in januari.

Het 26 meter hoge beeld ‘De bloem’ van de Russische kunstenaar Naum Gabo in Rotterdam is ernstig in verval. Opknappen kost 400.000 euro.

Woensdag

Europees Commissaris Neelie Kroes (Mededinging) legt de Amerikaanse software-fabrikant Microsoft een boete van 899 miljoen euro op.

Het Oost-Groningse gehucht Ganzedijk, gemeente Reiderland, wordt afgebroken. De sloop moet verdere verpaupering tegengaan, aldus wethouder Hietbrink van Reiderland.

Minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst noemt de Nederlandse grondwet flets en archaïsch. Ze wil een ‘inspirerende’ inleiding op de Grondwet.

Donderdag

De voedsel- en grondstoffenprijzen stijgen wereldwijd in recordtempo. Voornaamste oorzaak is de snel toegenomen welvaart in landen als China en India.

Minister van Sociale Zaken Donner rakelt in een interview de kwestie van het ontslagrecht op. Coalitiepartner PvdA eist opheldering.

Minister van Justitie Hirsch Ballin bereidt een wet voor die een tweede berechting voor hetzelfde delict op basis van nieuw bewijsmateriaal mogelijk maakt .

Vrijdag 29 februari

De Britse prins Harry maakt deel uit van het Britse leger in Afghanistan. Hij blijkt al sinds Kerstmis 2007 in het geheim op een gevechtsmissie te zijn. Wellicht moet hij nu terug naar huis.

De oproep van minister van Buitenlandse Zaken Verhagen aan Geert Wilders om zijn anti-Koranfilm niet uit te zenden, veroorzaakt onenigheid en ergernis binnen het kabinet.

De Keniase president Kibali en de oppositieleider Odinga bereiken een akkoord over machtsdeling. Het akkoord moet een einde maken aan het etnische geweld in Kenia.