In de genen

Marlof Strumphler en Reinier en Jonas Saxton op de Kennemer Golf & Country Club. 20/2/2008 Foto Freddy Rikken Marlof/ Reinier/Jonas voor clubhuis Kennemer Golf & Countryclub Rikken, Freddy

Naar schatting zevenduizend maal heeft Marlof Strumphler (72), met onder hole C6 een door de Duitsers achtergelaten bunkerstal voor 36 paarden, de baan van de Kennemer Golf & Country Club gerond. Bezat ooit handicap 3, nu een respectabele 10.9. Sloeg en putte zich tot tweemaal toe in de clubfinale, maar verloor beide keren. Beleefde zijn ultieme golfhoogtepunt met het verslaan, in de tweede ronde, van een Nederlandse kampioen. Ontmoette er zijn vrouw Tineke en samen leverden ze drie golfers; twee meisjes en een jongen. De dames werden zeven maal clubkampioen, zoonlief vestigde zich in België als golfprofessional. Een dochter trouwde met de Amerikaan Jonas Saxton (46). Die het spel 38 jaar geleden van zijn vader leerde, nu een spelend pro is met drie maal de Dutch Open op zijn naam en een handicap van 0 heeft. Hij organiseert golftrips naar alle windrichtingen en stimuleert daarmee het in het bedrijfsleven onmisbaar geachte netwerken. Beiden leverden eveneens drie golfers af. En daar gaat-ie weer: een dochter werd clubkampioen, zoon Reinier (20) – driemaal Nederlands amateurkampioen met als trofeeën de eer, een beker en een pakketje VVV- bonnen – wordt dit jaar prof. Reinier bezit van het drietal het meeste talent, opa Marlof hoopt onverminderd op verbetering en Jonas vindt wat hem betreft dat zijn golftoekomst nu wel achter hem ligt.

Dit is de negende aflevering van een serie over familiebanden in de sport.

    • Freddy Rikken