‘Hotline’ China-VS

De Verenigde Staten en China hebben gisteren in Shanghai een formele overeenkomst gesloten over het openen van een militaire ‘hotline’ voor overleg in crisissituaties. De telefoonverbinding, waarover al sinds 2003 wordt gesproken, zal volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie volgende maand operationeel zijn.

Washington dringt al langer aan op direct contact met Peking op defensieterrein. De Amerikanen zijn bezorgd over de ondoorzichtigheid van de Chinese defensie-inspanningen. In 2007 bedroeg het Chinese defensiebudget 45 miljard dollar - een stijging van bijna 18 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Omgekeerd is China ongelukkig over de militaire banden van de VS met Taiwan.

Het idee van een ‘hotline’ stamt uit de Koude Oorlog. Op initiatief van de Amerikaanse president Kennedy vestigden de VS en de Sovjet-Unie een permanent en direct contact na de Cuba-crisis van 1963, die de beide landen op de rand van een kernoorlog bracht.

Het militair overleg tussen de VS en China werd in 2001 tijdelijk onderbroken na een incident tussen de Chinese en Amerikaanse luchtmacht. Sindsdien zijn de betrekkingen geleidelijk verbeterd. Vorig jaar hielden de twee landen gezamenlijke militaire oefeningen. (Reuters)