Het Nieuwe Spanje

Spanje heeft de laatste decennia ook op wijngebied een geweldige inhaalslag gemaakt. In de bodega’s zijn de voorbije decennia geweldige verbeteringen doorgevoerd. Tegelijkertijd is er in de wijngaarden weinig veranderd. Oude stokken zijn blijven staan, omdat je sneller zaken in de bodega verandert dan een wijngaard herstructureert. Bovendien is er die speciale Spaanse trots, die ook wijnbouwers belet om helemáál modern te zijn. Maar intussen koestert men er de tempranillo, graciano, monastrell, bobal, mencía, albariño, rufete, verdejo, prieto picudo en andere ‘obscure’, typisch Spaanse variëteiten.

Die combinatie van traditie en de modernste inzichten zijn het kenmerk van de Spaanse wijnrevolutie. Deze trancisión is nog niet ten einde en strekt zich steeds verder uit over het land. Er is nu veel meer dan rioja.

Uit Rías Baixas komen bijvoorbeeld lichtvoetige witte wijnen met een verrassende frisheid. Een perfect exemplaar is de Albariño 2006 van Torroxal (Turkenburg Tradition in Bodegraven). Dezelfde importeur heeft een onweerstaanbare rode Solo 2004 van Dominio Aranleón uit Utiel-Requena.

Finca Sandoval en Salia zijn twee, nog voor te velen verborgen rode schatten uit Manchuela (Sauter in Maastricht en Bussum). Uit Ribera del Duero komt de uitstekende rode Valduero Reserva (Okhuysen in Haarlem). Bij die importeur is tevens de karaktervolle rode Crianza 2004 van Palacio Quemado uit Ribera del Guadiana en heerlijke, zacht frisse witte rueda’s van Palacio de Borno te vinden.

Een prima prijs-kwaliteitverhouding geldt voor de wijnen van Julián Chivite uit Navarra, verkrijgbaar in de winkels van Gastrovino. Gall & Gall heeft onder andere heerlijke wijnen van Sumarroca uit Penedés. En ESTE van Alto Almanzora is een heerlijke vino de mesa hoog uit de bergen van de Sierra Nevada, te koop bij onder andere Pure Taste in Zutphen, Woudenberg Dranken in Wageningen, Miltenburg en Rouhard in Amstelveen en Boonekamp in Zoetermeer.

¡Salud!

Geert Crum is wijnschrijver en docent aan de Wijnacademie.

    • Geert Crum