Handelaar verliest 93,6 mln op graan

Hij komt niet in de buurt van de Fransman Jérôme Kerviel, die de bank Société Générale opzadelde met een verlies van 4,91 miljard euro. Maar op één ochtend 141,5 miljoen dollar (93,6 miljoen euro) verliezen, is ook een kunst.

Het overkwam Evan Dooley, speculant van de Amerikaanse effectenmakelaar MF Global deze week. Hij speculeerde op de grondstoffenbeurs in Chicago in futures op graan, effecten die speculeren op de toekomstige prijzen van de grondstof. Dooley overschreed daarbij fors zijn toegestane handelslimieten en leed het miljoenenverlies toen de prijs van graan deze week omhoog schoot.

Volgens MF Global kon Dooley meer futures (termijncontracten) kopen dan hem was toegestaan door een fout in het systeem, maar „die is nu hersteld en het zal nooit meer gebeuren”, zei bestuursvoorzitter Kevin Davis.

Het computersysteem had moeten zien dat de risico’s te groot waren en had dus de beleggingen moeten tegenhouden. Dooley werd op staande voet ontslagen en Davis kon nog niet met zekerheid zeggen of de verzekering de gemaakte kosten dekt. Ook wil het bedrijf de bonussen van het hoogste management verlagen om de impact voor de aandeelhouders te verminderen.

Die aandelen MF Global daalden sterk deze week, met als hoogtepunt een verlies van 28 procent op woensdag. Analisten schatten de schade op 72 dollarcent per aandeel, wat neerkomt op bijna de helft van de verwachte winst van dit jaar voor MF Global. Volgens de effectenmakelaar vormt het geleden verlies ongeveer 6 procent van het totale kapitaal van MF Global.

„Dit is zeker niet de laatste keer geweest dat een systeem dat de risico’s berekent om de tuin wordt geleid”, zei een analist over de kwestie. „Je hoeft alleen maar te weten hoe de risicomanagementsystemen werken en waar de zwakke punten zitten.” (Bloomberg)