GROENE Groeilamp

Spaarlampen zijn nuttig maar lelijk. Met hulp van het publiek ontwierp Twan Verdonck de Plamp, een plantlamp speciaal bedoeld voor de energiesparende lamp.

Een écht duurzame designlamp, bijna gratis bovendien. Ontwerper Twan Verdonck biedt u bij deze zijn Plamp aan, de eerste plantlamp. Alles wat u nodig heeft voor deze bijzondere plafondlamp is een rolletje ijzerdraad, een klimopplantje, een lege plastic fles, een armatuur en een spaarlamp. Een investering van zo’n 10 euro en een half uur knutselen volgens de handleiding op www.nrc.nl/plamp staat garant voor een staaltje onvervalst Dutch Design.

Huwelijk

De geschiedenis van de Plamp begint bij een krantenbericht. Een jaar geleden ging een grote promotiecampagne voor de spaarlamp van start. Reuzenuttig, dacht Verdonck. Jammer alleen dat die energiesparende lampen zo lelijk zijn. In welke open lamp draai je met fatsoen een spaarlamp?

Verdonck tekende een armatuur in de vorm van een plant. Maar al snel besefte de 28-jarige ontwerper dat het beter kon: waarom geen spaarlamp combineren met een echte plant? Een symbolisch huwelijk en door de warmte zou de plantlamp groeien.

Van ijzerdraad en een halve plastic fles knutselde Verdonck een prototype. Een foto daarvan stuurde hij naar een aantal Amerikaanse milieuwebsites met het verzoek om reacties. Met hulp van het publiek, zo was zijn idee, zou hij het ontwerp vervolmaken.

Na zijn studie aan de Design Academy Eindhoven volgde Verdonck een masteropleiding aan de Brunel University in Londen. Daar studeerde hij af op businessmodellen voor het internet. Het web is naar zijn overtuiging het platform waar ontwerpers met hulp van het publiek slimme en elegante oplossingen kunnen aandragen voor wereldvraagstukken als de opwarming van de aarde.

Prosumeren

Verdonck: ‘Sommige fabrikanten benutten zo de creativiteit van consumenten al. Een heel succesvol product van Lego is bijvoorbeeld op een internetforum van het bedrijf geboren. Consumeren wordt door internet prosumeren – gebruikers gaan actief meedenken over nieuwe producten.’

Neem zijn Plamp. Dankzij de Amerikaanse aandacht trok de website voor zijn plantlamp al 150.000 bezoekers. Zeventig bezoekers deden voorstellen ter verbetering. Daar heeft de ontwerper er verschillende dankbaar van gehonoreerd. Zo hangt de fles niet meer onder de bol maar zit hij er nu in. En doopte de ontwerper zijn lamp Greenlight, dankzij de hulp van het publiek heet hij uiteindelijk Plamp. Verdonck: ‘Ontwerpers denken het zelf altijd het beste te weten. Mij zo openstellen voor het publiek is ook een beetje schoppen tegen de designwereld.’

Het definitieve ontwerp van zijn lamp stelt Verdonck vrij beschikbaar. De ontwerper, hoofd van de afdeling design bij de Tilburgse tassenfabrikant Vadobag, verwacht dat door de digitalisering in de toekomst van bijna alles een gratis versie zal bestaan. Kijk naar de succesvolle luchtvaartmaatschappij Ryanair, zegt hij. ‘Tickets kosten bijna niks. Met hapjes, drankjes en bingo aan boord verdienen ze geld.’

Nike, Philips en Lego nodigden hem al uit om zijn verhaal te vertellen. Op verzoek van het Museum of Modern Art in New York schreef hij een tentoonstellingsadvies. Na zijn lamp richt Verdonck zich nu op een volgend duurzaam internetproject: Green Lung – een eenpersoons airconditioning die met planten in kantoren en hotelkamers de lucht kan verfrissen.

Zie ook www.dreamingreen.nl en www.twanverdonck.com.

    • Arjen Ribbens