Gezonde scepsis wenselijk bij superkapitalisme

Je hoeft het boek van Reich niet gelezen te hebben om te begrijpen wat Paul van Seters zelf ook al aangeeft (Opiniepagina, 26 februari). Dat superkapitalisme tot nu toe een van de belangrijkste oorzaken is van de grootste mondiale problemen. De combinatie met de toenemende omvang van de wereldbevolking is desastreus. Maar beweren dat hetzelfde kapitalisme de oplossingen gaat bieden, is te kort door de bocht. Dus verleent Van Seters het superkapitalisme handig het predicaat `creatief` om het een kans te geven als redder in de nood. Vanuit het oogpunt van het bedrijfsleven is het inderdaad creatief om de `lastige` overheid, met al haar beperkende regeltjes, te vriend te houden door ermee samen te werken. Zo heb je tenminste enige - aan de democratie onttrokken - invloed. Maar of daarmee nou de morele taak van het bedrijfsleven om er een betere wereld van te maken, gestalte krijgt?

Ik had van Van Seters met zijn (rechts)sociologische achtergrond verwacht dat hij niet enkel een opsomming van samenwerkingsverbanden gaf, maar minimaal enige sprekende uitkomsten in cijfers en voorbeelden. Daarmee wijs ik de mogelijkheden van het superkapitalisme nog niet af, maar enige gezonde scepsis kan geen kwaad. Eerst zien, dan geloven.

Vooralsnog heeft het superkapitalisme de schijn tegen.

    • Mr. F.H de Haan