Film Voorkeur

Hope and Glory (John Boorman, 1987, Engeland). Autobiografische, warm-nostalgische herinneringen aan een Londense voorstad in oorlogstijd, waar kinderen door magische bril dramatische gebeurtenissen, zoals een Duits bombardement, als vanzelfsprekende zaken interpreteren. Met Sarah Miles, Jean-Marc Barr. RTL4, 13.40-15.45u.

It Runs in the Family (Fred Schepisi, 2003, VS). Vier leden van de familie Douglas - Michael, Kirk, Cameron en Diana – spelen in staaltje ijdele, mogelijk therapeutische soap over disfunctionele familie. België 1, 14.30-16.15u.

Klatretøsen / Kraak! / Catch That Girl (Hans Fabian Wullenweber, 2002, Denemarken. Zweden/Noorwegen). Alpinistisch aangelegd meisje besluit best bewaakte bank van Denemarken te kraken om operatie van zieke vader te bekostigen. Moderne, niet-moralistische kinderfilm won publieksprijs op Cinekid 2002. Ned.3, 15.00-16.20u.

Batman Forever (Joel Schumacher, 1995, VS). Deel drie van de Batman-serie, waarin de Caped Crusader (Val Kilmer) in een uitzinnig vormgegeven Gotham City eindelijk zijn Robin vindt. Regisseur Schumacher maakte een stripachtige film in kauwgomplaatjeskleuren en schots en scheve beelden, waarin de hoofdrollen zijn weggelegd voor Tommy Lee Jones als de hijgende schizofreen Two-Face en de in mimische special effects grossierende Jim Carrey als The Riddler. Veronica, 18.10-20.30u.

The Core (Jon Amiel, 2003, Engeland/VS). In moderne verfilming van Jules Vernes Voyage au centre de la terre (1864) daalt uitgelezen groep wetenschappers af naar het middelste van de aarde in een door lasers bestuurde aardwormraket. De consequenties van het verdwijnen van het elektromagnetische krachtenveld rond de aarde mogen er visueel wezen. De duiven vallen dood neer op Trafalgar Square, het Colosseum vergaat tot stof en de Golden Gate-brug in San Francisco knapt als een lucifer in tweeën. Hoe voorspelbaar ook de reis verloopt van het team dat de aarde moet redden, er valt veel te genieten bij deze adorabele onzin. Met Hilary Swank, Aaron Eckhart, Stanley Tucci. Veronica, 20.30-23.05u.

Lakposhtha parvaz / Turtles Can Fly (Bahman Ghobadi, 2004, Iran/Frankrijk/Irak). De grens tussen Turks en Iraaks Koerdistan loopt als een ijzeren gordijn dwars door de dorpsgemeenschappen heen. Aan weerszijden leven Koerden als vee achter prikkeldraad en tussen de geraamtes van militair materieel dat daar bij deze of gene oorlog is achtergelaten. De Iraanse regisseur Bahman Ghobadi (Tijd van verdronken paarden) richtte de camera op de kinderen die zichzelf in deze wereld in leven houden. Indrukwekkende film over afgedwongen vroege volwassenheid. België 2, 21.25-23.00u.

Made (Jon Favreu, 2001, VS). Amusante misdaadkomedie herenigt de komische talenten Jon Favreau en Vince Vaughn, de sterren uit Swingers (1996). Als geboren verliezers begeven zij zich in opdracht van Peter Falk onhandig in het New Yorkse maffiamilieu. Ook met Famke Janssen. MTV, 22.00-23.50u.

Buffy the Vampire Slayer (Fran Rubel Kuzui, 1992, VS). Op tienermarkt gerichte griezelkomedie. Donald Sutherland weet dat cheerleader Kristy Swanson is uitverkoren om vampiers, onder wie Rutger Hauer, uit te schakelen. RTLL8. 22.30-24.00u.

Chicago (Rob Marshall, 2002, VS/Duitsland). Filmversie van Bob Fosse’s theatermusical verzilverde zes van de dertien Oscarnominaties. Scherpe musicalnummers leveren satirisch commentaar op de macht van de media en de handigheid van charismatische ‘celebrities’ om het recht naar hun hand te zetten. De gitzwarte boodschap blijft echter ondergeschikt aan de glamour van een bewonderenswaardige, maar steriele film met uitstekende acteurs. Het filmdebuut van Rob Marshall is een triomf van de ambachtelijkheid. Met Catherine Zeta Jones, Renée Zellwegger, Richard Gere. BBC1, 23.20-1.05u.