Film van de dag: The Borrowers

The Borrowers.De Britse schrijfster Mary Norton dankt haar bekendheid aan een serie boeken over The Borrowers, een volkje van ongeveer tien centimeter hoge mensachtige wezentjes, dat uit menig huishouden kleine voorwerpen ‘in bruikleen’ meeneemt naar hun hol. Hun eerste regel is dat ze nooit gezien mogen worden, de tweede dat ze niet meer lenen dan ze nodig hebben. Na een tv-serie werden ‘de bruikleners’ ook de helden van een speelfilm, een Engels-Amerikaanse coproductie waarin de meest geavanceerde visual effects-technologie is gebruikt. De Engelse regisseur Peter Hewitt verleende charme aan de avonturen van de dwergalpinisten, die zich via koffiemolen en waterkan een weg door de keuken slingeren. Ze sluiten vriendschap met de mensenfamilie, waar ze op parasiteren, en helpen deze in de strijd tegen een akelige huisbaas (John Goodman). (Peter Hewitt, 1997, GB/VS), BBC1, 14.45-16.05u.