Expert laakt TNO

Karsten Nohl, een van de drie wetenschappers die de beveiliging van de chipkaart kraakte, heeft kritiek op het onderzoeksrapport van TNO over de veiligheid van de ov-chipkaart. Een vertrouwelijk deel van het rapport is niet gepubliceerd.

Het vertrouwelijke deel is door TNO alleen ter beschikking gesteld aan Trans Links Systems (TLS), de distributeur van de ov-chipkaart, en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Nohl: „Het was wijs geweest ook het vertrouwelijke gedeelte te openbaren. Dan kunnen computerexperts daar openlijk op reageren, waardoor je uiteindelijk een beter en betrouwbaarder systeem krijgt.”

Nohl presenteerde zijn geslaagde kraakpoging van de ‘Mifare 4k Classic chip’ tijdens een congres van de Chaos Computer Club in december 2007 in Berlijn. Die presentatie was voor TLS de reden om TNO onderzoek te laten doen. TNO adviseerde om de chip, die op dit moment wordt gebruikt voor de ov-chipkaart, te vervangen.

Universitair hoofddocent informatica Melanie Rieback van de Vrije Universiteit heeft staatssecretaris Huizinga (Verkeer, ChristenUnie) vorige maand nog gewaarschuwd voor doormodderen met de ov-chipkaart. „De vervanging van de infrastructuur duurt zeker drie jaar. Je zág Huizinga opschrikken: dan zijn we weer een verkiezingsronde verder.”