Ex-handelaar doet enorme schenking aan Britse musea

rotterdam, 1 maart. De Britse gepensioneerde kunsthandelaar Anthony d`Offay (1940) heeft zijn collectie moderne kunst geschonken aan twee musea. Het gaat om 725 vaak uitstekende werken van grote naoorlogse kunstenaars als Joseph Beuys, Gilbert & George, Jeff Koons en Damien Hirst. De totale waarde wordt geschat op 160 miljoen euro. De helft van de collectie gaat naar de Tate in Londen, de andere helft naar de Schotse National Galleries. De musea hoeven slechts te betalen wat d`Offay er voor betaald heeft, iets meer dan 30 miljoen euro, ongeveer een vijfde van de huidige markwaarde. De aanschaf wordt betaald door de Britse en Schotse overheid en enkele fondsen. ”Het is een van de grootste giften ooit aan een museum in ons land. Hij verliest hier geld op”, zei directeur Nicholas Serota van de Tate tegen The Guardian. Veel van de kunst vult gaten op in de collecties. Beide musea hadden bijvoorbeeld nog niets van de Amerikaanse fotograaf Diane Arbus. d`Offay schenkt 69 zwart-witfoto`s van haar. De ene Koons van het Tate krijgt gezelschap van 17 nieuwe. Verder omvat de verzameling onder meer 136 werken van Joseph Beuys, waaronder 20 beelden; negen van Gilbert & George waaronder hun vroege werk George the Cunt and Gilbert the Shit uit 1970, vijf Hirsts, zes Kiefers, veertien Gerhard Richters, tweeëntwintig Ruscha`s.