Debat over gratis schoolboeken

Europa, Nederland, Houten, 23-08-2005 Wolters-noordhoff. schoolboeken uitgeverij. Stapel nieuwe schoolboeken eerste klas voortgezet onderwijs, voor brugklas leerlingen, scholieren. Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Schoolboeken in het voortgezet onderwijs worden gratis. Financiering zal plaatsvinden via de lump-sumbekosting.

Regeringsverklaring van het kabinet-Balkenende IV

De invoering van gratis schoolboeken is onnodig vrijgevig. Vooral de hogere inkomens profiteren ervan, de onderwijskwaliteit is er niet bij gebaat en het is niet aangetoond dat de marktwerking beter wordt. Dat heeft de Raad van State geadviseerd aan het kabinet.

Bericht in NRC Handelsblad, 30 januari

‘Gratis boeken’ klinkt zo goed dat er wel geen politieke partij zal zijn die zich echt hard gaat maken om het kabinetsvoornemen te torpederen. De kiezersgunst, snapt u wel. Het spel. Dat er daarbij een paar honderd miljoen knikkers over de balk worden gesmeten, is van ondergeschikt belang.

Columnist Frank Kalshoven in de Volkskrant, 2 februari

Wij horen al jarenlang van scholen en ouders de klacht dat de prijzen van de boeken steeds hoger worden. De minima krijgen een tegemoetkoming, maar dat geldt niet voor de middeninkomens. Wat dat betreft is dit wetsvoorstel een verbetering.

CDA-Tweede Kamerlid Jan de Vries in Trouw, 25 februari

Gratis schoolboeken zijn er juist om ouders te ontlasten, maar nu leeft de angst dat het een sigaar uit eigen doos zal betekenen. De prijs van boeken zal inderdaad omhooggaan, maar de ouderbijdrage zal naar verwachting exploderen en veel lesmateriaal zal worden overgeheveld naar ‘lesmateriaal dat niet gratis beschikbaar’ zal zijn.

Martin van Royen van de Nederlandse Katholieke Vereniging van Ouders in De Telegraaf, 28 februari

We zijn nog steeds voor het principe. Maar het moet voor de scholen niet uitdraaien op een verslechtering. Dan moeten we pragmatisch zijn en op zoek gaan naar andere mogelijkheden.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk in de Volkskrant, 29 februari