Celstraf voor witte boorden na fraude inkomsten

Vier directeuren van het Rotterdamse horecabedrijf Dudok zijn gisteren in hoger beroep veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen wegens grootschalige loon- en omzetbelastingfraude.

Het gerechtshof in Den Bosch legde twee van hen een celstraf op van twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk, en een boete van 25.000 euro. De andere twee zijn veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden (waarvan zes voorwaardelijk). Ook moet één van hen 10.000 euro boete betalen. Het Openbaar Ministerie (OM) had onvoorwaardelijke celstraffen tot vier maanden geëist, met taakstraffen van 240 uur en boetes tot 50.000 euro.

Het hof achtte in zijn uitspraak gisteren bewezen dat de vier directeuren een criminele organisatie vormden. Vorig jaar meende de rechtbank nog dat daarvoor onvoldoende bewijs was geleverd en veroordeelde de vier slechts tot voorwaardelijke celstraffen.

Tegen die uitspraak van de rechtbank was het OM in beroep gegaan. Het hof ging nu mee in de visie van het OM en verzwaarde de straffen. Het hof vond voorts dat werkstraffen niet passend waren, waardoor de onvoorwaardelijke celstraffen zelfs hoger zijn geworden dan het OM had geëist.

De vier hebben van 2000 tot en met 2003 te lage omzetten opgegeven aan de belastingdienst en personeel zwart uitbetaald. Ze hebben het bedrag dat ze met de fraude hebben verdiend, zo'n 2 miljoen euro, inmiddels terugbetaald aan de fiscus. Het bedrijf dat de software had geleverd waarmee de fraude mogelijk werd gemaakt, is een dag eerder veroordeeld tot een boete van 50.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Eerder spraken woordvoerders van het concern over zwart werken als een brancheprobleem, waaraan ook andere werkgevers in de horeca zich schuldig maken. Zonder lonen (deels) zwart uit te betalen, zou men nauwelijks aan personeel kunnen komen.

Het Dudok-concern heeft vestigingen in Den Haag, Arnhem en Rotterdam. De trendy grand cafés van Dudok zijn verenigd in een holding. In Rotterdam is het bedrijf één van de grootste horecaondernemingen met onder meer Café Brasserie Dudok en Café Rotterdam. In Den Haag heeft men een grand-café tegenover het Binnenhof, dat op de eigen website wordt aangeprezen als „de kantine van parlementair Nederland”. Vanuit dit Café Dudok worden regelmatig politieke televisiedebatten uitgezonden en een vereniging van jonge ambtenaren organiseert er regelmatig lezingen.

In januari 2004 verichtte de FIOD-ECD, de opsporingsdienst van de fiscus, huiszoekingen en werden zeven werknemers van het bedrijf aangehouden. (ANP)