Cartoon NRC kwetst christenen

Het landelijk bestuur (moderamen) van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) protesteert tegen een cartoon in het dagblad nrc.next, waarop God een zendmast suggestief in de mond neemt.

„Als seks, zoals in deze strip, gecombineerd wordt met minachting voor het heilige, gaat dat over de schreef”, schrijven kerkvoorzitter Bas Plaisier en secretaris Gerrit de Fijter in een ingezonden brief aan nrc.next.

De gewraakte cartoon, van de hand van NRC-redacteur Paul Steenhuis, was een reactie op de bidstonde die een groep christenen hield aan de voet van een Hilversumse zendmast, uit protest tegen de uitzending van de pornofilm Deep Throat, afgelopen zaterdag op Nederland 3. Die film gaat over fellatio. Op de laatste plaat van de strip die Steenhuis over deze zaak tekende, en die in nrc.next van 20 februari verscheen, neemt God de zendmast in de mond om uitzending van de film te voorkomen.

De strip heeft het landelijke kerkbestuur geschokt, schrijven de Fijter en Plaisier van de PKN in de brief in nrc.next. Aan het ridiculiseren van gelovigen in Nederland zijn de auteurs van de brief inmiddels wel gewend geraakt, zo schrijven zij. Maar „dat nrc.next meent God zo te moeten afbeelden, krenkt de gevoelens van veel Nederlanders die in God geloven als hun Schepper.”

Tekenaar Paul Steenhuis is verbaasd dat er ophef over de strip is ontstaan. „NRC is een seculiere krant; ik heb deze strip niet voor christenen gemaakt. Hij is ook niet bedoeld om te kwetsen, maar als satirisch vraagteken bij de werking van het gebed. Ik heb er geen seconde aan gedacht dat dat als kwetsend kon worden ervaren.”

Steenhuis is niet van zins zijn excuses aan te bieden. Zal de kritiek hem hinderen bij het maken van toekomstige cartoons? „In het geheel niet. Ik ben vereerd.”