Betoverende larve

Betoverende larve Een levende fruitvlieglarve laat precies zien waar in zijn lichaam bloedcellen (hemocyten) circuleren. De cellen lichten groen op door het fluorescerende eiwit GFP dat geproduceerd wordt op plaatsen waar ook het immuuneiwit hemolectine gemaakt wordt. Het is de winnende plaat in de internationale fotowedstrijd Seeing Science, uitgeschreven door de tweehonderdjarige Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De foto is gemaakt door de jonge Hongaarse onderzoeker Robert Markus. ‘Ik ben al van kind af aan gefascineerd door microscopen’, schrijft hij in een e-mail. ‘Op mijn twaalfde bouwde ik mijn eerste eigen microscoop en vijf jaar later maakte ik mijn eerste microscoopfoto. De benodigde filters en fotobuis maakte ik zelf. Als wetenschapper heb ik tegenwoordig echter toegang tot de meest geavanceerde microscopen.’ De schoonheid in de wetenschap is niet vanzelfsprekend, schrijft Markus: ‘Soms hebben we het geluk mooie dingen te zien, maar de eerste foto daarvan is zelden perfect. Ik doe het daarom vele malen opnieuw om het beter te krijgen.’ Behalve een mooie plaat, leverde de groengekleurde larve ook inzicht op in het ontstaan van het cellulaire afweersysteem bij vliegen, aldus Markus. (SV) Markus, Robert

Een levende fruitvlieglarve laat precies zien waar in zijn lichaam bloedcellen (hemocyten) circuleren. De cellen lichten groen op door het fluorescerende eiwit GFP dat geproduceerd wordt op plaatsen waar ook het immuuneiwit hemolectine gemaakt wordt. Het is de winnende plaat in de internationale fotowedstrijd Seeing Science, uitgeschreven door de tweehonderdjarige Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

De foto is gemaakt door de jonge Hongaarse onderzoeker Robert Markus. ‘Ik ben al van kind af aan gefascineerd door microscopen’, schrijft hij in een e-mail. ‘Op mijn twaalfde bouwde ik mijn eerste eigen microscoop en vijf jaar later maakte ik mijn eerste microscoopfoto. De benodigde filters en fotobuis maakte ik zelf. Als wetenschapper heb ik tegenwoordig echter toegang tot de meest geavanceerde microscopen.’

De schoonheid in de wetenschap is niet vanzelfsprekend, schrijft Markus: ‘Soms hebben we het geluk mooie dingen te zien, maar de eerste foto daarvan is zelden perfect. Ik doe het daarom vele malen opnieuw om het beter te krijgen.’

Behalve een mooie plaat, leverde de groengekleurde larve ook inzicht op in het ontstaan van het cellulaire afweersysteem bij vliegen, aldus Markus.

(SV)